S vydáním operačního systému Android 12L si Google stanovil za cíl zlepšit zážitky z používání aplikací a uživatelského prostředí jako takového na tabletech. Zaměřil se třeba na funkce pro multitasking, které zlepšují efektivitu práce, ale také řadu vizuálních oblastí. Proměnou si už prošel například obchod Google Play nebo Kontakty a teď došla řada na Disk Google.

Cloudové úložiště dosud nevyužívalo plného potenciálu rozměrných obrazovek, a tak se s ním mohlo na tabletech pracovat hůř, než bylo namístě. Nyní už všechno nepůsobí tak namačkaně na sebe, ale přitom se dostanete k většímu počtu dokumentů zaráz. Podívejte se sami.

Jak jste si už z ukázky mohli sami všimnout, lišta se posunula ze spodní části obrazovky na levý bok. Přesunulo se do ní i tlačítko pro vytvoření nového dokumentu či složky, které se předtím nacházelo v pravém dolním rohu. Náhledy jednotlivých dokumentů už nejsou tak zbytečně velké, díky čemuž se jich na stránku vleze daleko více. Kromě toho vám nová verze Disku Google umožní snazší přístup k nastavení, vyhledávání, nápovědě nebo svému profilu.

Vylepšení Google Disku se ke všem uživatelům začne dostávat od 3. dubna.

V redakci očekáváme, že podobná, anebo klidně zcela rozdílná vylepšení dalších aplikací od Googlu budou ohlášena během vývojářské konference I/O 2023, která proběhne v květnu. Loni na ní byla například představena Peněženka Google, která později zcela nahradila aplikaci Google Pay.