V červnu minulého roku bylo Evropským parlamentem po dlouhých diskuzích oznámeno, že od roku 2024 budou muset všechna mobilní zařízení prodávaná v Evropské unii disponovat portem USB-C pro nabíjení. Už tehdy bylo jasné, že se této podmínce bude muset přizpůsobit také cupertinský gigant Apple, tedy pokud by nechtěl získat podstatnou část svých tržeb. Ten využívá již od roku 2012 svůj vlastní standard pojmenovaný Lightning.

Letošní řada iPhonů tak USB-C konečně nabídne, ale hned po tomto zjištění se objevila docela nepříjemná tvrzení o tom, že Apple možná bude funkčnost portu omezovat, aby uživatelé nepoužívali necertifikované příslušenství. Pokud by tak činili, iPhone by se jim mohl například nabíjet pomaleji. V reakci na spekulace tohoto typu však měla EU firmu varovat, že nic takového rozhodně není možné.

O skutečnosti informuje německý deník Zeit Online, který cituje zjištění tamní tiskové agentury DPA. Ta se měla podle všeho dostat k dopisu, který napsal společnosti Apple eurokomisař Thierry Breton, jenž firmu upozornil, že omezení funkčnosti necertifikovaných kabelů není přípustné a mohlo by vést k zákazu prodeje iPhonů v zemích EU. Apple už měl být na tento fakt upozorněn již v polovině března.

Jakmile nová směrnice EU týkající se jednotného napájecího kabelu nabude účinnosti 28. prosince následujícího roku, budou muset být všechna zařízení jako mobilní telefony, přenosné reproduktory, tablety, sluchátka, čtečky elektronických knih, digitální fotoaparáty nebo klávesnice vybavena portem USB-C, skrz nějž budou umožňovat své nabíjení.