O tom, že konektor USB-C bude v mobilech a tabletech dostupných na trhu EU povinný, se mluvilo už dlouho. Europarlament se na tom už ale shodl, konec Lightningů a jiných tak začne už na podzim roku 2024.

USB typu C se stane povinným nabíjecím portem pro všechny mobilní telefony, tablety, fotoaparáty, elektronické čtečky, sluchátka, kapesní herní konzole a přenosné reproduktory a další zařízení v Evropské unii. Cílem je snížení množství elektronického odpadu a usnadnění života spotřebitelů. Do 40 měsíců od nabytí platnosti se navíc budou muset přizpůsobit i výrobci notebooků.

Společnosti, jako je třeba Apple, si taktéž nebudou moci usmyslet, že vám nabíječku k novému produktu nedodají. Bude jen a pouze na vás, zda si koupíte elektronické zařízení s nabíječkou nebo bez ní. Alespoň tak nevzniknou kauzy jako v Brazílii.

„Dnes se stala společná nabíječka pro Evropu skutečností,“ prohlásil zpravodaj Alex Agius Saliba. „Evropští spotřebitelé byli frustrovaní z toho, že se jim s každým novým zařízením hromadí několik nabíječek. Nyní budou moci používat jedinou nabíječku pro veškerou přenosnou elektroniku,“ pokračuje.

„Jsme hrdí na to, že kromě smartphonů, tabletů, digitálních fotoaparátů, sluchátek a headsetů, kapesních videoherních konzolí a přenosných reproduktorů jsou do této nabídky zahrnuty také notebooky, elektronické čtečky, klávesnice, počítačové myši a přenosné navigace,“ dodává Saliba.