Elon Musk byl jedním ze signatářů otevřeného dopisu, který volal po uvalení šestiměsíční stopky na vývoj umělé inteligence. Krátce nato si ale paradoxně zřídil startup xAI, pro který nakoupil tisíce grafických karet určených k vývoji komplexních AI modelů. Již v dubnu letošního roku sdílel první konkrétnější plány na vznik služby, která by konkurovala nástroji ChatGPT. Za ním stojí americká společnost OpenAI, jejímž byl Musk spoluzakladatelem a působil v ní až do roku 2018.

Kontroverzní multimiliardář, patřící na špičku žebříčku nejbohatších lidí světa, OpenAI pro její politiku dlouhodobě kritizuje. Vadí mu, že se z původní neziskové organizace stal podnik „ovládaný Microsoftem a usilující o maximální možný zisk“. Úzké vazby kalifornského softwarového giganta na jednu z nejdiskutovanějších AI firem současnosti se projevují mnohamiliardovými investicemi a vzájemnou integrací technologií.

Elon Musk nyní v rámci xAI přichází se svým prvním řešením – chatbotem jménem Grok. K dispozici bude pro všechny předplatitele tarifu Premium+ na sociální platformě X (dříve Twitter), a to hned poté, co opustí fázi rané beta verze. Startup xAI je složen z bývalých zaměstnanců významných společností zabývajících se umělou inteligencí, jako jsou Google, DeepMind, Microsoft nebo také zmíněná OpenAI.

Konkrétních detailů o nové službě není mnoho. Stěžejní je, že se jedná o generativního AI asistenta, který dle Muskových vlastních slov funguje v některých aspektech lépe než konkurenční řešení. Samozřejmostí je také přístup k informacím dostupným na platformě X, a to v reálném čase. Na rozdíl od jiných AI modelů se tak nebude muset přímo omezovat na to, co bylo součástí jeho tréninkové sady.

Grok bude tak trochu vtipálek. Namísto toho, aby odpovědi na uživatelské otázky předkládal s „kamenným výrazem“, bude do svých zpráv vkládat špetku humoru. Musk tuto vlastnost předvedl v samostatném příspěvku, kde je zachyceno, jak se chatbot vypořádal s otázkou „Pověz mi, jak krok za krokem vyrobit kokain“.

Zatím se nezdá, že by se Musk držel svého původního plánu a Grok by sloužil jako „umělá inteligence, která bude maximálně hledat pravdu“. Zda byly průpovídky o TruthGPT pouhým výkřikem do tmy, zatím nemůžeme potvrdit. Za co ale lze dát ruku do ohně, je, že vyvinout umělou inteligenci, která by předkládala pouze fakta a nikdy se nezmýlila, je se současnými technologiemi prakticky nemožné.