V posledních měsících se umělá inteligence stala hitem internetu. Někdo ji bere jako úžasného pomocníka, jiní se domnívají, že představuje pro lidstvo hrozbu. Popularitu jí ale tak jako tak upřít nelze. Snad nejdiskutovanějším tématem souvisejícím s AI je projekt ChatGPT řízený organizací OpenAI, jejímž spoluzakladatelem byl i kontroverzní multimiliardář Elon Musk. Ten její politiku nyní kritizuje.

OpenAI vznikla jako nezisková výzkumná společnost. Momentálně se ale kolem ní točí velké peníze, protože investoři přichází snad ze všech stran. Prakticky nejznámějším z nich bude asi technologický gigant Microsoft, jenž do OpenAI sype obrovské množství peněz, aby mohl její pokročilé služby využívat ve svých aplikacích (a v neposlední řadě také proto, aby získal vysoké procento z jejích budoucích zisků). Ideálním příkladem je integrace chatbota do vyhledávače Bing, která zprvu působila velice ambiciózně, ale po vydání vyvolala v uživatelích spíše smíšené pocity.

Elon Musk ve svém tweetu vysvětluje to, co jsem už dříve nastínil. OpenAI byla vytvořená jako konkurent Googlu, který ale bude poskytovat služby s veřejnosti dostupným zdrojovým kódem (její název ostatně plyne ze sousloví open-source). Musk následně dodal, že se nyní z OpenAI stává společnost jdoucí po maximálním zisku, která je ovládaná Microsoftem.

Elon Musk stál při vzniku OpenAI v roce 2015, o tři roky později ale představenstvo společnosti opustil kvůli potenciálnímu střetu zájmů. Automobilka Tesla, které už řadu let šéfuje, totiž staví řadu svých služeb právě na umělé inteligenci. Dobré je také zmínit, že Microsoft nezačal investovat do OpenAI teprve v době, kdy doslova vybouchl jazykový model ChatGPT. Ba naopak, partnerem organizace je už od roku 2019.