Partnerství mezi Microsoftem a OpenAI z pohledu uživatelů dosud vypadalo spíše tak, že produkty druhé zmíněné společnosti byly integrovány do služeb redmondského technologického velikána. Již brzy se ale patrně stane i významný krok opačným směrem – oblíbený generativní nástroj ChatGPT bude získávat informace přes vyhledávač Bing.

Novinka byla Microsoftem ohlášena během jeho akce Build 2023, kde promlouval i sám generální ředitel společnosti Satya Nadella. Důležité je přitom poznamenat, že Bing bude v ChatGPT fungovat ve formě speciálního pluginu, který se nejprve rozšíří pouze mezi předplatitele služby ChatGPT Plus. Dobrou zprávou ale je, že se „brzy“ dostane i do bezplatné verze.

Serveru TechRadar se povedlo od Microsoftu zjistit, že se výsledky získané přes Bing budou zobrazovat jako součást klasických odpovědí ChatGPT.

Bing uvnitř ChatGPT bude představovat vynikající změnu. Na rozdíl od rostoucího konkurenta Google Bard bude totiž výtvor organizace OpenAI konečně schopen pracovat s aktuálními informacemi nacházejícími se volně na webu, a tudíž se jeho znalosti nebudou omezovat pouze na texty obsažené v jazykových modelech GPT. Ty jsou sice rozsáhlé, ale přesto vám například nedokážou popsat aktuální dění v probíhajícím konfliktu na Ukrajině, jelikož zkrátka nemají žádná data o současných událostech.

„ChatGPT je nejrychleji rostoucí spotřebitelská aplikace, jakou jsme kdy viděli, a klíčovou funkcí je uzemnění vyhledávání, aby byly všechny informace aktuální a podložené tím, co máte z procházení [webu] a dat z indexu,“ prohlásil Nadella.

Zásadní výhodou integrace rovněž bude schopnost poskytovat zdroje. Absence této možnosti je jedním z hlavních minusů ChatGPT, byť je na druhou stranu zcela logická.