Umělá inteligence je jako oheň – sice vám nepopálí ruce, když je k ní přiblížíte, nicméně funguje jako dobrý sluha, je také zlým pánem. Ačkoliv dokáže usnadnit spoustu práce, díky čemuž se staly služby typu ChatGPT od OpenAI velice populární i mezi zaměstnanci nejrůznějších firem, řekněme, že je dobré jí nesdělovat informace, na které se vztahuje dohoda o mlčenlivosti. Protože se ale i tací odvážlivci našli, zakázal Samsung všem svým zaměstnancům používat generativní AI nástroje, píše agentura Bloomberg.

Osoby, které předaly důvěrná data společnosti Samsung aplikaci ChatGPT, byly odhaleny v předešlém měsíci a strhnul se kolem toho poměrně velký poprask. Právě v reakci na tyto potenciální úniky dat, která mohou být posléze ukládána na externích serverech, z nichž nemusí být jednoduché je smazat, se jihokorejský technologický gigant rozhodl přistoupit k dočasnému zákazu používání generativních AI nástrojů.

„Zájem o platformy generativní umělé inteligence, jako je ChatGPT, roste interně i externě. Tento zájem se soustředí na užitečnost a efektivitu těchto platforem, ale rostou také obavy z bezpečnostních rizik, která generativní umělá inteligence představuje,“ sdělil Samsung svým zaměstnancům pracujícím pro jednu z jeho největších divizí.

Samsung měl provádět také interní průzkum, který se týkal právě používání nástrojů založených na umělé inteligenci. Většina respondentů, konkrétně 65 %, je přesvědčena, že služby tohoto typu představují bezpečnostní riziko.

„Vedení přezkoumává bezpečnostní opatření, aby vytvořilo bezpečné prostřední pro bezrizikové používání generativní umělé inteligence ke zvýšení produktivity a efektivity zaměstnanců,“ uvedl Samsung ve zprávě, do které nahlédl server Bloomberg. „Dokud však tato opatření nebudou připravena, dočasně omezujeme používání generativní AI,“ dodala firma.

Podle informací agentury Bloomberg mezitím Samsung vytváří své vlastní interní nástroje využívající umělé inteligence, jež budou sloužit pro překlad a shrnutí dokumentů, ale také pro vývoj softwaru. Zaměřovat se také má na vytvoření řešení, které zamezí nahrávání citlivých informací do externích služeb.