Technologický gigant Apple si je vědom mimořádného potenciálu generativní umělé inteligence. V této oblasti aktuálně nejspíš kraluje organizace OpenAI, do které horlivě investuje konkurenční Microsoft, nicméně výrobce iPhonů nechce zůstávat v závěsu. Stejně tak si nepřeje využívat služby třetích stran, které potenciálně sbírají důvěrná data, a tudíž si vyvinul vlastního interního chatbota, jehož postavil na vlastním frameworku Ajax.

Ačkoliv se může zdát, že Apple začal s generativní umělou inteligencí experimentovat až po naprostém boomu, který způsobilo vydání ChatGPT, generální ředitel společnosti Tim Cook svět ujišťuje, že tomu tak není. V rozhovoru pro agenturu zpravodajský portál CNBC Cook prohlásil, že se společnost zabývá touto technologickou oblastí již několik let.

„Umělou inteligenci a strojové učení považujeme za základní klíčové technologie. A jsou prakticky součástí každého produktu, který vytváříme. Na výzkumné bázi provádíme výzkum AI a strojového učení, včetně generativní AI, již řadu let,“ uvedl Cook.

Tim Cook se na toto téma nechal slyšet také v rozhovoru pro agenturu Reuters, kde komentoval finanční výsledky společnosti. Naznačil, že v generativní AI vidí velký potenciál, neboť dokáže měnit životy lidí.

„Již několik let provádíme výzkum v širokém spektru technologií umělé inteligence, včetně generativní umělé inteligence. Budeme i nadále investovat, inovovat a zodpovědně rozvíjet naše produkty s těmito technologiemi, abychom pomohli obohatit životy lidí,“ prohlásil.

V rozhovoru dal ředitel nejhodnotnější světové společnosti také najevo, že se snaží do výzkumu generativní umělé inteligence ve velkém investovat. Odkázal přitom na statistiky výdajů na výzkum.

Přestože se firma vlastními řešeními neustále zabývá, rozšíření modelů typu Apple GPT mezi spotřebitele bude chtít ještě čas, jak jsme vás samostatně informovali zde.