Už zítra proběhne velkolepá prezentace společnosti Apple, během níž bude opět po roce představena další řada iPhonů. Letos to bylo se spekulacemi a úniky zase jednou divoké, ale jak se postupně blížíme samotnému debutu, začínají se věci vyjasňovat. Stejně, jako to platí o hardwarové výbavě jednotlivých telefonů, se to týká i označení. Teď hovořím specificky o nejdražším modelu z řady, v jehož případě se od samého začátku vedly spory kolem toho, jaký název ponese. Nyní se však zdá, že už v Applu definitivně padlo rozhodnutí.

S diskuzemi kolem jména nejvybavenějšího iPhonu 15 to vypadalo zhruba následovně: zpočátku se chvíli hovořilo o jménu Pro Max, později snad všechny zdroje začaly omílat přízvisko Ultra a posléze se z tohoto smartphonu stal znovu Pro Max. Nedávno však známý novinář Andrew O'Hara přišel se zprávou, že podle jeho kontaktů půjde o iPhone 15 Ultra a předkládal to jako definitivní věc. V pátek ale další renomovaný insider a novinář Mark Gurman vyvrátil tvrzení jeho a jiných osob s tím, že Apple skutečně vydá vlajkovou loď jako iPhone 15 Pro Max.

Vzhledem k tomu, jak blízko vydání byl zveřejněn Gurmanův článek, kde tento údajný fakt zmiňuje, bych se osobně přiklonil k tomu, že má pravdu on. Ale třeba nakonec budeme překvapeni.

Označení Ultra si firma pravděpodobně nechá až na příští rok, kdy hodlá uvést řadu iPhone 16 (pokud jej vůbec někdy použije). Letošní generace sice bude opět po delší době pozoruhodná v tom, že mezi modely Pro a Pro Max bude jiný rozdíl než ve velikosti a kapacitě baterie, ale dle Applu možná nebude natolik dramatický, aby mělo smysl přiklonit se ke jménu Ultra.