„Válka“ o lepší umělou inteligenci, jež bude uživatelům sloužit k dosažení kvalitnějších výsledků vyhledávání, nedávno vypukla mezi Googlem a OpenAI, potažmo Microsoftem, který je velkým investorem druhé zmíněné společnosti.

Trošku se zdálo, že Google usnul na vavřínech a nezisková organizace jej se svým celosvětově populárním jazykovým modelem ChatGPT předběhla, nicméně krátce nato představil technologický gigant, respektive jeho šéf Sundar Pichai, ambiciózního konkurenta. Nese název Bard a i přes ne úplně povedený začátek (v propagačním videu byla zveřejněna faktická chyba a hodnota Googlu se poté výrazně propadla) bude mít nejspíš zajímavou budoucnost. Už nyní je však kritizován samotnými zaměstnanci Googlu.

Celé ohlášení tohoto plánu evidentně nepřišlo jako unáhlená reakce pouze mně a dalším lidem, ale také Pichaiovým podřízeným. Ti jej momentálně osočují z toho, že oznámení bylo unáhlené a zpackané, jak informuje zpravodajský server CNBC.

„Milý Sundare, spuštění Bardu a propouštění [zaměstnanců, pozn. redakce] bylo uspěchané, zpackané a krátkozraké. Prosím, vraťte se k dlouhodobému pohledu na věc,“ údajně stálo v jednom memu, který pozitivně ohodnotilo vícero zaměstnanců Googlu. Jiní měli zase přirovnávat uplynulý rok ve společnosti Google k požáru popelnice.

Bard byl oznámen krátce poté, co na povrch vyplavaly první informace o integrace jazykového modelu ChatGPT do vyhledávače od konkurenčního Microsoftu, což se o několik dní také potvrdilo a nové funkce jsou již nyní k dispozici pro hrstku uživatelů (ostatní zájemci se mohou přihlásit na čekací listinu).