Chatbot od výzkumné organizace OpenAI se v poslední době stal naprostým hitem internetu. Nejenže jde o parádního pomocníka pro nás, běžné uživatele, ale velkou budoucnost v něm vidí i třeba Microsoft, který do něj hodlá nasypat vysoké množství peněz, aby jej mohl integrovat do svých služeb. Postavit se mu hodlá Google, a to se svou umělou inteligencí zvanou Bard.

V oficiální zprávě ji představil sám CEO Googlu a jeho mateřské společnosti Alphabet, Sundar Pichai. Vysvětluje, že schopnosti umělé inteligence se zdvojnásobují každých šest měsíců, což značně předstihuje Moorův zákon. Základem spousty aplikací, jak je známe dnes, je přitom výzkumný projekt Googlu zvaný Transformer. V posledních dvou letech byl ale jedním z hlavních bodů soustředění AI divize Googlu systém LaMDA (jazykový model pro dialogové aplikace), který pohání právě službu Bard, jež se nyní dostává do zkušební fáze pro ověřené testery.

Zdá se, že Bard bude fungovat právě jako ChatGPT. Budeme se jej moci zeptat na nejrůznější otázky počínaje tím, o jakých nových objevech Webbova teleskopu můžeme říct devítiletému dítěti, aby to pochopilo.

„Bard se snaží spojit šíři světových znalostí se silou, inteligencí a kreativitou našich velkých jazykových modelů,“ popisuje tuto službu Pichai.

Prvně se ale nedočkáme kompletního vydání, jako tomu bylo v případě ChatGPT – počítat na začátku máme s odlehčenou verzí, jež vyžaduje méně náročný hardware, což Googlu umožní dostávat více zpětné vazby od nás, uživatelů.

„Budeme kombinovat externí zpětnou vazbu s naším vlastním interním testováním, abychom se ujistili, že odpovědi Barda splňují vysokou laťku kvality, bezpečnosti a podloženosti reálnými informacemi,“ vysvětluje Pichai.

VYUŽITÍ SLUŽBY BARD

Jak se v posledních měsících zdálo, ChatGPT představuje zajímavého konkurenta pro to, čím je Google nejproslulejší – vyhledávání. Benzín do ohně trochu přilila i zpráva a následné oficiální potvrzení, že se ChatGPT stane součástí konkurenčního vyhledávače Bing od Microsoftu, v důsledku čehož by mohl být daleko chytřejší než nyní.

Proto by tedy vůbec nemělo být překvapivé, že jedním z hlavních účelů Barda bude právě zlepšení kvality vyhledávače Google. Díky chystané integraci bude lépe schopen porozumět konkrétním dotazům a ne pouze klíčovým slovům. Navíc se dočkáme lepších vyjádření k otázkám, ke kterým nejde vymyslet jen jedna prostá odpověď.

Další výhodou bude rešerše – když se nyní Googlu na něco zeptáme, častokrát nám zvýrazní určitou pasáž textu, která ale pochází pouze z jedné webové stránky. Se službou Bard by ale bylo možné, abychom od vyhledávače dostali stručný souhrn informací, jež byly získány z většího počtu zdrojů.