Před několika dny Microsoftu unikla nová verze vyhledávače Bing, která se zjevila několika uživatelům. Její hlavní novinkou byla integrace umělé inteligence ChatGPT od organizace OpenAI, do níž Microsoft investuje nemalé peníze. Nyní se přepracovaný Bing stává oficiálně potvrzenou skutečností.

Microsoft dnes spustil Bing poháněný umělou inteligencí, který uživatelům dodá lepší výsledky vyhledávání, smysluplnější odpovědi na komplexnější otázky či „schopnost generovat obsah“. K situaci se vyjádřil i generální ředitel Microsoftu Satya Nadella:

„Umělá inteligence zásadně změní všechny kategorie softwaru, počínaje tou největší ze všech – vyhledáváním.“

Ve zprávě technologický gigant vysvětluje, že denně proběhne zhruba 10 miliard vstupů do vyhledávače, nicméně odpovědět se povede na zhruba polovinu z nich. Vyhledávač je totiž stavěný na brouzdání internetem pomocí klíčových slov a na složitější dotazy zkrátka nedokáže odpovědět.

A co tedy můžeme od nového Bingu čekat?

Relevantnější výsledky pro jednoduché věci, jako jsou sportovní výsledky, ceny akcií či počasí. Nový postranní panel navíc ukáže více podrobností, budeme-li si to přát.

Přesnější bude i celkové vyhledávání. Microsoft uvádí, že integrace ChatGPT vedla k největšímu skoku v relevanci za posledních dvacet let.

– Bing projde výsledky z celého webu a shrne odpovědi na naši otázku. Vyhledávače si standardně berou zvýrazněné informace pouze z jedné stránky, takže toto je rozhodně příjemná změna.

Interaktivní chat, pomocí něhož můžeme snadno upřesnit vyhledávání, pokud se nedočkáme požadované odpovědi. Virtuální asistent nám prostřednictvím chatu pomůže dodat další informace spolu s odkazy.

– V situaci, kdy budeme potřebovat více než odpověď, tedy třeba inspiraci, nám Bing pomůže vygenerovat obsah. Třeba e-mail, kvíz pro zábavný večer s přáteli anebo nás připraví na pracovní pohovor.

EDGE TAKÉ USNADNÍ PRÁCI

Na vylepšení se nemusí těšit jen uživatelé Bingu, případně ti, kteří brouzdají internetem skrze Google a nové změny u konkurence je lákají, ale také uživatelé prohlížeče Microsoft Edge. V postranním panelu na nás bude čekat funkce, díky níž si budeme moci nechat vypsat klíčové body z obsáhlejšího textu, kupříkladu u dlouhé finanční zprávy.

Funkce chatu nám umožní přístup k dalším podrobnostem, třeba srovnání s finančními údaji konkurenční společnosti a jejich automatického zařazení do tabulky. Edge nám navíc třeba usnadní i práci s tvorbou příspěvků na sociální sítě, bude mu stačit hrstka pokynů a na základě nich sestaví text. Kdyby nám nevyhovovaly jeho proporce – například by byl moc dlouhý nebo příliš seriózní – budeme moci Edge požádat o jeho přepracování.

Novinky jsou dnes dostupné pouze pro vybranou hrstku šťastlivců, nicméně už brzy se rozšíří k milionům lidí. Vylepšení také budou dostupná na mobilních zařízeních.