Apple minulý týden představil novou řadu MacBooků Pro, která spoléhá na pokročilé čipy M3, M3 Pro a M3 Max. Navzdory tomu, že se jedná o naprosto špičkové notebooky, prodávané za pořádně vysokou cenu, uživatelé bědují nad určitými negativy. Jedním z nich je až tristně nízká kapacita unifikované paměti.

Nejlevnější MacBook Pro nové generace, čili 14palcový model s čipem M3, je u nás samotným Applem nabízen za 49 990 Kč. Bohužel, v této konfiguraci disponuje vedle 512GB SSD úložiště pouze 8GB unifikovanou pamětí, což je podle některých uživatelů sakra málo. Mnozí narážejí na fakt, že Windows laptopy v podobné cenové kategorii disponují minimálně 16GB RAM. Apple má ale argument úplně na všechno...

Viceprezident Applu pro celosvětový produktový marketing Bob Borchers v nedávném rozhovoru s čínským tvůrcem obsahu, vystupujícím jako Lin YilYi, cupertinskou společnost hájil. Podle portálu MacRumors, který na rozhovor upozornil, měl YilYi označit 8GB paměť za jednu z hlavních obav potenciálních kupců. Borchers si ale s odpovědí nelámal hlavu.

Zástupce Applu zdůrazňoval schopnost Maců efektivněji využít operační paměť, a to takovým způsobem, že 8GB RAM na MacBooku Pro s čipem M3 může odpovídat zhruba 16GB RAM u počítačů se systémem Windows.

„Srovnání naší paměti s pamětí jiných systémů ve skutečnosti není ekvivalentní, protože máme tak efektivní využití paměti, používáme kompresi paměti a máme jednotnou paměťovou architekturu,“ uvedl Borchers.

Co se Applu musí nechat, je, že macOS si dokáže s RAM poradit perfektně a skutečně s ní nakládá efektivněji než Windows. Mnozí uživatelé Maců se ale shodují na tom, že při práci s náročnějšími programy, jako je například Adobe Photoshop, už jde nižší kapacitu operační paměti skutečně cítit.

Portál MacWorld také trefně poznamenává, že vyšší kapacitu operační paměti mají dokonce i lepší konfigurace MacBooků Air, které ale lze pořídit za nižší cenu než nový MacBook Pro. Už samotný název „Pro“ by měl navíc evokovat zcela jinou úroveň výbavy, než jakou může nabídnout „Air“.