Dnes brzy ráno Apple představil novou generaci MacBooků Pro – špičkových laptopů pro nejnáročnější uživatele, které nabízí vysoký výkon v tenkém těle. Z Cupertina zamíří i na pulty českých obchodů 14palcová a dražší 16palcová verze, jejichž hlavní vylepšení se točí kolem další generace Apple Siliconu (čtěte: „nových čipů M3“). I tak je ale Apple přesvědčen, že přinášejí ještě víc vylepšení než kdy dřív.

Řada M3 je postavená na technologii N3B od tchajwanského čipového giganta TSMC, což znamená, že se jedná o první 3nm procesory určené pro stolní počítače a notebooky. Hlavním lákadlem má být vyšší výkon GPU a nové technologie, jako například hardwarově akcelerovaný ray-tracing nebo Dynamic Caching. Rychlostního nárůstu se samozřejmě dočkal i procesor.

Nejenže se nové MacBooky Pro pyšní čipy řady M3, o kterých jsme vás podrobně informovali v tomto článku, ale také lákají na jasnější displej. Pokročilá technologie Liquid Retina XDR nabízí až o 20 % jasnější SDR obsah. Všem modelům MacBooku Pro samozřejmě nechybí vestavěná kamera s rozlišením 1080p, šest reproduktorů a spoustu konektorů. V tiskové zprávě se píše, že baterie vydrží na jedno nabití až 22 hodin používání.

Co se týče ceny, 14palcový MacBook Pro lze pořídit za nejnižší cenu 49 990 Kč, a to ve verzi s čipem M3 a pouze 8GB unifikovanou pamětí. Nejlevnější konfigurace s procesorem M3 Pro vyjde na 59 990 Kč a verze s M3 Max začíná na 95 990 Kč.

Varianta s rozměrnějším displejem je na tom nepřekvapivě ještě hůř. Počáteční cena totiž činí 74 990 Kč, a to z důvodu, že nelze pořídit ve verzi se základním M3 (nejlevnější varianta používá M3 Pro a 18GB paměť). Konfigurace s M3 Max začíná na 104 990 Kč.

Letošní MacBooky Pro dorazí na pulty obchodů již 7. listopadu, nicméně objednat si je můžete už dnes.