Když si nainstalujete operační systém Windows, máte k dispozici dva programy, v nichž se dá pracovat s textem: Poznámkový blok a WordPad. Zatímco první zmíněná aplikace je vhodná pro naprosto základní úkony, ona druhá už nabízí vícero možností pro formátování textu. Nicméně, kvůli svému zastaralému rozhraní a horší nabídce funkcí, než má hojně rozšířený Word nebo obdobné služby, se prakticky vůbec nepoužívá. To je nejspíš příčinou jeho zmizení z budoucích verzí Windows.

Tento krok oznámil sám Microsoft, a to prostřednictvím nového článku v centru dokumentace, na nějž upozornil zahraniční portál The Verge. Společnost, stojící za sadou Office a dalšími softwarovými řešeními, v něm zmiňuje ukončení podpory WordPadu a jeho odstranění z budoucích verzích Windows. Uživatele následně nabádá k používání Wordu nebo Poznámkového bloku.

„Aplikace WordPad již není aktualizována a bude odstraněna v některé z budoucích verzí systému Windows. Doporučujeme Microsoft Word pro bohaté textové dokumenty, jako jsou .doc a .rtf, a Poznámkový blok systému Windows pro prosté textové dokumenty, jako je .txt,“ píše Microsoft.

WordPad je ve Windows už od verze 95, jež byla vydána v roce 1995. Zpráva o jeho odstranění z nadcházejících verzí přitom přichází nedlouho poté, co byly oznámeny další vychytávky pro Poznámkový blok jako automatické ukládání. Více detailů na toto téma jsme pro vás připravili v samostatném článku.