Poznámkový blok patří k nejstarším programům systémů Windows. S jeho nejnovější verzi, čili Windows 11, se aplikace pro zcela základní práci s textovými soubory dočkala už řady užitečných vylepšení, jako například záložek nebo modernějšího rozhraní. Přestože by Poznámkový blok dokonale plnil svou funkci i bez těchto vychytávek, Microsoft pro jeho uživatele připravuje další zajímavou novinku.

Když vypínáte počítač, Poznámkový blok je jednou z těch aplikací, které jsou vcelku nenápadné a častokrát si nevšimnete, že vám běží na pozadí. Proto se pak kolikrát budete muset do systému vrátit, abyste zahodili změny, popřípadě rozpracovaný soubor uložili, a zopakovali celý proces od znova. To už se ale nebude nutně stávat. Microsoft totiž ohlásil, že pracuje na funkci pro automatické ukládání.

Podobně, jako to nabízí Word, Excel či PowerPoint, když je soubor uložený na OneDrive, bude touto vychytávkou brzy disponovat i Poznámkový blok. Stává se z něj docela moderní nástroj, což? V novém příspěvku na blogu pro členy programu Windows Insider sice explicitně není napsáno, kam bude nutné soubor umístit, aby se mohl automaticky ukládat, ale osobně bych nesázel na to, že Microsoft bude vyžadovat propojení s OneDrivem zrovna u této aplikace.

„Po této aktualizaci začne Poznámkový blok automaticky ukládat stav relace, což vám umožní zavřít Poznámkový blok bez přerušení dialogových oken a po návratu pokračovat tam, kde jste skončili. Poznámkový blok automaticky obnoví dříve otevřené karty i neuložený obsah a úpravy na těchto otevřených kartách. Uložený stav relace však nemá vliv na žádné vaše soubory a je stále na vaší volbě, zda neuložené změny v souborech uložíte nebo zahodíte, kdykoli zavřete kartu,“ píše se v příspěvku.

Součástí totožné verze Windows, která zatím vyšla pouze v rámci kanálů Canary a Dev, je také nová klávesová zkratka Win + Shift + R, jež otevře záložku aplikace Výstřižky určenou pro záznam obrazovky.