Xiaomi dnes představilo vlajkovou dvojici Xiaomi 14 a Xiaomi 14 Pro. Nové modely jako první na světě využívají vlajkový čipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, poskytující úchvatný výkon CPU i GPU. Do historie se ale zapíšou také jako smartphony které vůbec poprvé uvedly do praxe nový operační systém Xiaomi HyperOS. Ten se nyní po nedávném oznámení konečně dostal své plnohodnotné prezentace.

HyperOS je systém, který postupně nahradí zažitou nadstavbu MIUI, jež zde s námi byla třináct let. HyperOS byl mezitím tajně ve vývoji od roku 2017, aby spojil všechna zařízení od Xiaomi do jednoho velkého ekosystému. Nedostane se tedy pouze do smartphonů, ale bude také srdcem tabletů, hodinek, televizorů, automobilů či produktů chytré domácnosti.

„Jeho posláním je sjednotit všechna zařízení ekosystému do jediného integrovaného systémového rámce. Konečným cílem je poskytnout špičkový výkon zařízení, zajistit konzistentní uživatelský zážitek a usnadnit bezproblémovou konektivitu všech zařízení Xiaomi,“ byl HyperOS popsán v tiskové zprávě.

HYPEROS NEZABÍRÁ ZBYTEČNĚ MOC MÍSTA A ZVYŠUJE VÝKON ZAŘÍZENÍ

Jak už bylo ostatně prozrazeno dopředu, HyperOS využívá jádro Linuxu a také systému Vela, který si vytvořilo samo Xiaomi. Podporováno má být více než 200 různých procesorů a přes 20 souborových systémů, což v praxi znamená, že HyperOS teoreticky mohou využít tisíce různých zařízení. Mezi ně se řadí klidně i ta, jejichž operační paměť má kapacitu pouhých 64 kB.

Během dnešní tiskové konference srovnávalo Xiaomi svůj HyperOS s konkurenčními systémy v tom, kolik místa zabírá na úložišti chytrého telefonu. Zatímco iOS podle zmiňovaných dat potřebuje 11,36 GB, HyperOS údajně stačí 8,75 GB.

Xiaomi uvádí, že HyperOS dokáže přesně ovládat hardware a úlohy v nejrůznějších složitých scénářích. Hráčům například slibuje stabilnější snímkovou frekvenci a nižší spotřebu energie ve srovnání se základním systémem Android či jinými operačními systémy. Nejvýrazněji se pak mají benefity projevovat u zařízení s nižším výpočetním výkonem.

UMĚLÁ INTELIGENCE, ZABEZPEČENÍ A PŘIZPŮSOBITELNOST

Zmínka o umělé inteligenci během prezentace či v tiskové zprávě asi nikoho nepřekvapila. HyperOS dostává nové vychytávky založené na AI, které mají za cíl ušetřit lidem čas. Integrace LLM (velkého jazykového modelu) umožní přístup k funkcím, jako je rozpoznávání textu v dokumentech, převod náčrtků na obrazy nebo intuitivní vyhledávání obrázků.

Xiaomi se zmínilo o novém systému pro zabezpečení, který umožní pohrát si s nastavením soukromí do ještě větších detailů než doposud. Uživatelům je kupříkladu slíben zcela transparentní a ovládatelný přehled aplikací, které mohou využívat připojení k internetu.

Vysoce důležitá je také interoperabilita mezi jednotlivými zařízeními. Aplikace údajně budou schopny naráz využívat hardware většího množství zařízení a součástí bohaté palety funkcí bude i možnost použít zadní fotoaparát telefonu jako webkameru pro počítač. To se bude hodit zejména při videokonferencích. Pochopitelně nebude chybět ani funkce pro sdílení notifikací napříč zařízeními.

HyperOS rovněž klade důraz na zpříjemnění uživatelského rozhraní. Nejenže přináší přepracované ovládací centrum, ale po vzoru iOS 16 nabízí nové možnosti, jak UI přizpůsobit. Na zamykací obrazovce je nyní kupříkladu možné měnit styl hodin nebo vybírat motiv z předem připravených šablon.

KDY SE K NÁM DOSTANE HYPEROS?

Když pomineme nově odhalené produkty, které mají HyperOS předinstalovaný, k čínským uživatelům se bude systém rozšiřovat od letošního prosince. My v Evropě bychom se pak měli dočkat někdy v prvním kvartálu roku 2024.