Xiaomi dnes v Číně představilo očekávaný vlajkový model Xiaomi 14 a krátce nato přišlo s uvedením dražší varianty Pro. Jak je zvykem, neliší se zrovna ve velkém počtu oblastí, ale potěší uživatele, kteří chtějí větší displej. Ten je tentokrát 6,73palcový a stejně jako u základní verze nabízí až 3000nitový jas. Je ale prohnutý, nikoliv plochý.

Obrazovka dále pracuje s rozlišením 2K a až 120Hz obnovovací frekvencí. Ta každopádně může díky technologii LTPO klesnout na pouhý 1 Hz, což zvyšuje energetickou efektivitu. Pochopitelně nechybí podpora pro technologie HDR10+ a Dolby Vision. Proti poškrábání nebo poškození způsobeným pádem je displej chráněn sklem Dragon Crystal Glass, jehož vývoj Xiaomi popisuje jako složitý proces, při kterém se propojují stovky milionů pevně propojených mikro krystalů.

Jestli jste náš první článek o Xiaomi 14 nečetli, je dost možné, že vám unikly některé detaily o konstrukci. Letošní vlajkovky od Xiaomi se pyšní relativně podobným designem, ale co je asi nejdůležitější, znatelně se zúžily rámečky okolo displeje. Níže se můžete podívat na srovnání s loňským Xiaomi 13 Pro.

S fotoaparáty je na tom Xiaomi 14 Pro na první pohled stejně, avšak zdání může klamat. 50Mpx hlavní fotoaparát se totiž pyšní variabilní clonou, která pracuje v rozsahu od f/1,42 do f/4,0. Teleobjektiv (3,2násobný zoom) i ultra širokoúhlá kamera jsou na tom ale pravděpodobně stejně.

Srdcem telefonu samozřejmě není nic jiného než vlajkový procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, jenž přináší pěkná zvýšení výkonu oproti předchůdci. Pokud vás podrobněji zajímá, co nabízí, doporučujeme si přečíst tento článek.

Co se výdrže týče, v akci vidíme větší 4 880mAh baterii s podporou 120W dobíjení kabelem. Xiaomi uvádí, že ji lze z nuly na sto dobít za pouhých osmnáct minut. S 50W bezdrátovým nabíjením pak proces zabere necelou tři čtvrtě hodinu. I tentokrát se samozřejmě počítá s odolností vůči vodě a prachu díky stupni krytí IP68.

CENA A DOSTUPNOST

Stejně jako základní model je i Xiaomi 14 Pro zatím odhaleno pouze pro čínský trh. Globální prezentace by se měla odehrát začátkem následujícího roku. Smartphone vychází v zelené, bílé a černé.

Cenové varianty Xiaomi 14 Pro jsou následující:

  • Xiaomi 14 Pro 12/256GB – 4 999 jüanů (19 400 Kč)
  • Xiaomi 14 Pro 16/512GB – 5 499 jüanů (21 300 Kč)
  • Xiaomi 14 Pro 16/1024GB – 5 999 jüanů (23 200 Kč)

*Ceny v korunách jsou pouze přepočítány z ceny v jüanech a zahrnují DPH