Pokud vlastníte nějaké herní periferie s RGB podsvícením, je pravděpodobné, že máte v počítači nainstalovaný software pro jeho ovládání. Skrze dnešní programy lze nastavit nejen barvu jednotlivých světel či jejich skupin, ale také jas, frekvenci problikávání nebo nejrůznější efekty. Momentálně se ale zdá, že software od výrobců už nebude potřeba.

Jak na Twitteru ukázal uživatel Albacore, do Windows 11 možná zamíří nová funkce, která by mohla nahradit hromadu funkcí některých programů, jako jsou třeba Corsair iCUE nebo Logitech G HUB. Ze snímků je patrné, že nabídka umožní úpravu barevných efektů všemožného příslušenství, jako jsou myši, klávesnice, sluchátka či stream decky, a to v plné parádě. Chybět nemá možnost pozměnit jas, vybrat konkrétní efekt a jeho rychlost a samozřejmě i barvy jako takové.

Do menu se evidentně půjde dostat přes systémové nastavení a jeho záložku pro přizpůsobení, kde nejspíš bude umístěno speciální tlačítko, které nás dostane do seznamu zařízení s podporou úpravy světelných efektů.

V současné době bohužel nevíme, zda bude možné pohrát si i s efekty počítačových komponent, jako jsou grafická karta, základní deska nebo větráčky. Funkce jako taková nebyla zatím ani oficiálně potvrzena, i když se jakési náznaky o její existenci začaly objevovat už v roce 2018.