Podle zprávy z portálu Windows CentralWindows 11 nyní více než 400 milionů měsíčně aktivních zařízení. Přestože se zdá, že adopce Windows 11 je pomalejší než u jeho předchůdce Windows 10, předpokládá se, že do začátku roku 2024 dosáhne počtu 500 milionů měsíčních aktivních zařízení.

Menší popularita je výrazná, když vezmeme v úvahu, že Windows 10 dosáhl 600 milionů zařízení jen několik měsíců po svém dvouletém výročí.

Jedním z faktorů, které mohou ovlivňovat pomalejší přijetí Windows 11, jsou zvýšená hardwarová kritéria, která Microsoft požaduje pro tento nový operační systém. Konkrétně je Windows 11 oficiálně kompatibilní jen s procesory, které byly uvedeny na trh po roce 2018, a také potřebuje podporu čipů TPM pro zlepšené zabezpečení.

Dřívější statistiky naznačovaly, že v dubnu minulého roku bylo více než 1,4 miliardy zařízení spuštěných na Windows 10 a Windows 11, i když Microsoft nikdy nezveřejnil přesná čísla týkající se pouze nového operačního systému Windows 11.

S blížícím se koncem podpory pro Windows 10, který je naplánovaný na 14. října 2025, bude Microsoft nepochybně usilovat o to, aby více organizací a jednotlivců přešlo na Windows 11 nebo na jeho nástupce.