Microsoft se odjakživa aktivně snažil o navnadění uživatelů starších operačních systémů k přechodu na novější verzi. Ať už šlo o přidávání atraktivních funkcí, exkluzivních pro modernější systémy, nebo horší způsoby (třeba v podobě neustálého zobrazování nevyžádaných doporučení), snahu nikdy nešlo přehlédnout.

Redmondský softwarový gigant se postupně pokouší přetáhnout uživatele staršího Windows 10 na Windows 11. Prvnímu zmíněnému zazvoní umíráček v roce 2025, kdy bude definitivně ukončená podpora. Tento rok se však společnost chystá uchýlit k dosud nevídanému kroku – uživatelé dostanou možnost pořídit si roční předplatné, v rámci něhož se jim podpora prodlouží. Novinka byla ohlášena prostřednictvím blogového příspěvku.

Důvodů, proč nepřejít na Windows 11, může být hned několik. Když pomineme ten, že se systém některým uživatelům prostě a jednoduše nezamlouvá, musíme přihlédnout na situaci kolem přísnějších systémových požadavků. Už při prvním vydání byli lidé zaskočeni upozorněním na nepodporovaný hardware, ačkoliv bylo naprosto jasné, že o něco starší komponenty, než Microsoft dovoluje, chod Windows 11 prakticky neovlivní.

Microsoft dosud nabízel prodloužení bezpečnostních aktualizací za poplatek pouze firmám, pro které může být přechod na novější verzi mnohdy nevýhodný kvůli použití proprietárního softwaru, jenž častokrát není vhodně optimalizovaný.

„Přestože důrazně doporučujeme přechod na systém Windows 11, chápeme, že existují okolnosti, které vám mohou zabránit ve výměně zařízení se systémem Windows 10 před datem ukončení podpory. Proto bude společnost Microsoft nabízet program Extended Security Updates (ESU),“ uvedla společnost.

„Program ESU pro Windows 10 bude obsahovat kritické a/nebo důležité aktualizace zabezpečení. ESU neobsahují nové funkce, aktualizace, které si zákazník vyžádal a které nejsou bezpečnostní, ani požadavky na změnu designu. Technická podpora nad rámec samotného ESU rovněž není k dispozici,“ doplnila.

Jak výstižně poznamenal server The Verge, zavedení placených bezpečnostních aktualizací je vzhledem k nedávným postojům Microsoftu překvapivé. Společnost totiž patrně změnila svůj přístup k Windows 10, když pro jeho uživatele zavedla například AI asistenta Copilot, o němž si všichni prvně mysleli, že bude exkluzivní pro novější verzi systému.

Lze nicméně předpokládat, že bezpečnostní aktualizace s kritickými opravami chyb budou doručovány i neplatícím uživatelům. To ale pouze v případě nadstandardně významné hrozby.