Před nedávnem jsme vás informovali o změnách, které Google hodlá v blízké budoucnosti zavést do prohlížeče Chrome. Kalifornský softwarový velikán se chlubil zejména vylepšeným rozhraním, jež kopíruje moderní trendy (zaobluje rohy a mění design ikonek) a nabízí nové možnosti přizpůsobení.

Většina z vás se s obměněným kabátkem prohlížeče Google Chrome pravděpodobně ještě nesetká, ale existuje cesta, jak proces uspíšit a začít využívat modernější UI už dnes. Stačí jednotlivé novinky pozapínat ve starém dobrém nastavení pro experimentální funkce. Postupovat můžete dle následujících kroků:

NÁVOD: JAK ZÍSKAT NOVÉ ROZHRANÍ?

V prvé řadě je dobré se ujistit, že disponujete jednou z aktuálních verzí. V době psaní článku je údajně nejnovější verzí 118.0.5993.18 (vyšla 20. září), ale osobně se mi povedlo upgradovaného rozhraní dosáhnout i s poměrně starou verzí 116.0.5845.188. Jaké je nejnižší podporované minimum, však nevíme. Čas od času aktualizovat prohlížeč ale nikdy není na škodu – předmětem updatů jsou častokrát zlepšení bezpečnostních vrstev.

Každopádně teď už k samotnému rozhraní. Bohatě vám postačí, když do adresního řádku postupně zkopírujete následující odkazy, které vás po potvrzení automaticky přesměrují do nastavení pro experimentální funkce. Tam stačí změnit status žlutě zvýrazněné vlajky na „Enabled“.

Do adresního řádku vložte postupně odkazy:

  • chrome://flags/#chrome-refresh-2023
  • chrome://flags/#chrome-webui-refresh-2023
  • chrome://flags/#customize-chrome-side-panel

Jakmile proces zopakujete pro všechny tři vlajky, využijte tlačítko „Relaunch“ za účelem restartu prohlížeče, aby se mohly učiněné změny aplikovat. Po jeho spuštění už by vás měla přivítat karta představující jednotlivé novinky. Některé ze změn si můžete prohlédnout na obrázcích níže.