Nejpopulárnější desktopový prohlížeč, Google Chrome, slaví v tomto měsíci své patnácté narozeniny. První verze byla skutečně vydána 2. září roku 2008, a jak mnozí z vás jistě ví, od té doby si program prošel řadou změn, většinou příjemných. Důležitý milník se vývojářský tým rozhodl oslavit designovými vylepšeními a dalšími novinkami.

Chrome bude během následujících týdnů vypadat na počítačích jinak. V souladu s Material You byly aktualizovány některé ikony a všimnout si můžete také více míst, kde jsou zaoblené rohy. Tak to mají v Googlu nejradši. Ostatně, jedná se o moderní trend, kterému se přizpůsobuje čím dál více služeb.

Populární prohlížeč obohatí také nová nabídka pro nastavení vzhledu za pomoci předem připravených barevných palet a dle mého skromného názoru vypadá velmi povedeně. Předvolby se budou ukládat pro jednotlivé uživatelské profily. V souvislosti s vizuální proměnou Google zmiňuje také rychlejší přístup k překladači, správci hesel nebo rozšířením.

A když už jsem zmínil rozšíření, podívejte se s námi na nový design Internetového obchodu Chrome, kde jsou jednotlivé pluginy a další balíčky dostupné k instalaci. Poměrně zastaralé rozhraní bylo opět vyměněno za modernější, které se velmi podobá prostředí Obchodu Google Play. Jednotlivá rozšíření navíc snadno naleznete díky kategoriím. V blogovém příspěvku je také zvýrazněno posilnění bezpečnostní ochrany. Přece jenom, už několikrát jsme vás i my informovali o škodlivých prohlížečových rozšířeních.

Google dále přináší speciální nabídku pro zobrazení relativních výsledků vyhledávání k obsahu, který se nachází na aktuálně prohlížené stránce. Pyšní se také zavedením ochrany proti nebezpečným webům v reálném čase, od čehož si firma slibuje o 25 % lepší ochranu před hrozbami souvisejícími s malwarem a phishingem.