Už za pár dní se konečně představí obávaný konkurent nově vydaného Snapdragonu 8 Gen 3, který vzejde z dílny tchajwanské firmy MediaTek. Samozřejmě se nejedná o jiný čipset nežli Dimensity 9300, jenž dle dřívějších úniků dostane dohromady čtyři velká jádra Cortex-X4, doprovázená čtyřmi výkonnými jádry Cortex-A720. V tomto ohledu půjde o naprostý unikát.

Dimensity 9300 se už nedávno předvedl v uniklém testu, který se propsal do databáze platformy Geekbench. Přestože ukázal působivý výkon, očekávalo se, že dopadne o něco lépe. V multi-core i single-core výkonu zaostával za konkurenčním Snapdragonem, jenž dle oficiálních benchmarků dosáhl na 7 501 a 2 329 bodů. Výsledky v softwaru AnTuTu ale přejí MediaTeku o něco víc.

AnTuTu netestuje pouze procesor, ale také grafické jádro, rychlost pamětí nebo uživatelskou zkušenost, která se skládá z většího množství disciplín. Skóre získané v jednotlivých oblastech se následně sečte a na základě výsledku se určuje pořadí testovaného telefonu v celkovém žebříčku.

Sami vývojáři tohoto benchmarku včera na čínské platformě Weibo oznámili, že softwarem proběhl dosud nevydaný model X100 od společnosti Vivo, který je vybaven právě nadcházejícím Dimensity 9300. Celkově byl telefon schopen dosáhnout na 2 249 858 bodů, což je víc než průměrné skóre 2,13 milionu, k němuž se dostal Snapdragon 8 Gen 3, když běžel na referenčním zařízení od Qualcommu.

Vivo X100 se dařilo více ve výkonu CPU, ale mírně ztrácelo v oblasti výkonu GPU. Kde každopádně telefon nad testovacím modelem se Snapdragonem výrazně vedl, je rychlost operační paměti. Vivo X100 totiž disponuje RAM nového standardu LPDDR5T, které dosahuje lepších výsledků než LPDDR5X, jenž byl dosud označován za špičkový. Co se ale týče uživatelské zkušenosti, Snapdragon zvítězil.

MediaTek Dimensity 9300 se oficiálně představí už 6. listopadu.