MediaTek má svůj nový vlajkový procesor Dimensity 9300 představit už někdy v následujícím týdnu, tedy zhruba souběžně s debutem Snapdragonu 8 Gen 3 od konkurenčního Qualcommu. Ačkoliv kolem nadcházejícího Dimensity není takový humbuk jako okolo zmíněného Snapdragonu, jedná se o důležitý procesor, který bude umístěn do mnohých špičkových smartphonů s Androidem. Navíc bude v lecčem unikátní, což z něj dělá relativně zajímavé téma pro diskuzi. Teď navíc máme k dispozici další informace, s nimiž můžeme pracovat.

Dimensity 9300 byl spatřen v databázi testovacího softwaru Geekbench 6.1.0 a nacházel se přitom uvnitř nevydaného smartphonu z dílny čínské firmy Oppo. Klíčové jsou výsledky: co se týče single-core, Dimensity 9300 dosáhl na 2 139 bodů, zatímco v oblasti multi-core se jeho skóre vyšplhalo až na 7 100 bodů.

Pro účel srovnání můžeme vytáhnout starší test údajného Samsung Galaxy S24+, pod jehož kapotou tiká Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy (samotný benchmark jsme tehdy rozebírali zde). V single-core má značný náskok chystané SoC od Qualcommu, které získalo 2 233 bodů. Multi-core však jasně dominuje Dimensity 9300, neboť Galaxy S24+ získal v Geekbench pouze 6 661 bodů.

Přestože je v multi-core výkonu náskok Dimensity 9300 nad Snapdragonem 8 Gen 3 zřejmý, mnozí počítali s ještě lepším výkonem. Chystaný frontman řady Dimensity totiž využívá nezvyklou konfiguraci jader – úplně vypouští efektivní Cortex-A520, která nahrazuje nejvýkonnějšími jádry Cortex-X4. Ta má celkem čtyři, ale pouze jedno z nich běží na 3,25GHz taktu (zbytek pro zachování rozumné spotřeby a teploty využívá frekvenci 2,85 GHz). Velká jádra doprovází čtyři o něco slabší, ale přesto velmi rychlá jádra Cortex-A720, taktovaná na 2 GHz.

Dimensity 9300 stále není možné srovnávat s moderními řešeními od Applu. V multi-core výkonu sice dosahuje vcelku podobného skóre, ale single-core výkonu ztrácí na nový procesor A17 Pro necelých 800 bodů. To je ve chvíli, kdy se bavíme o číslech kolem dvou až tří tisíc, docela zásadní.

Jsme zvědaví, jak si Dimensity 9300 povede v telefonech s lepším chlazením. Nepředpokládáme totiž, že připravovaná novinka od Oppo bude schopná lépe odvádět teplo než například řada ROG Phone od ASUSu. Stejně tak se těšíme na benchmarky grafického jádra, které je klíčové zejména pro hráče.