Ačkoliv se předpokládalo, že MediaTek představí svůj vlajkový procesor Dimensity 9300 ještě v tomto měsíci, nakonec si patrně budeme muset počkat o něco déle. Tchajwanský čipový výrobce nyní na sociální síti Weibo ohlásil datum konání akce, kde by se mělo mimo jiné představit právě ono nové SoC pro špičková zařízení s operačním systémem Android.

Z příspěvku MediaTeku vyplývá, že si do kalendáře máme zapsat datum 6. listopadu. Prezentace jako taková by se měla začít odehrávat od 12:00 zdejšího času.

MediaTek Dimensity 9300 má být dle někdejších spekulací a úniků vskutku zajímavým čipsetem. Prakticky totiž poruší zažitý standard v konfiguraci jader – zatímco dosud se obvykle využívalo pouze jedno ultra-výkonné jádro a ve zbylých clusterech jsme nalezli výkonná a efektivní s doprovodnou funkcí, Dimensity 9300 vsadí na čtveřici ultra-výkonných jader Cortex-X4 a další čtyři výkonná Cortex-A720. V praxi to tedy znamená, že do čipu nebudou integrována žádná úspornější jádra Cortex-A520.

Dimensity 9300 se před nedávnem ukázal v databázi testovacího softwaru Geekbench. Ačkoliv dosáhl pěkných výsledků, mnozí nadšenci se domnívali, že získané skóre bude vyšší, a to právě díky přítomnosti dalších ultra-výkonných jader. Dříve se navíc objevily informace týkající se problému s přehříváním, proto doufáme, že MediaTek všechny komplikace stihnul vyřešit a některé z budoucích Android vlajek nebudou zbytečně nahrazovat kapesní topení.

A když už jsme u toho, mezi telefony, které by měly novým Dimensity 9300 disponovat, najdeme dle dřívějších informací téměř celou řadu Vivo X100 (model X100 Pro+ prý dostane Snapdragon) nebo telefon Oppo Find X7.