Jak jsme vás samostatně informovali zde, segment datacenter společnosti Nvidia zaznamenal mimořádný 171% meziroční růst. Firmě vynesl ve druhém kvartálu letoška celkově 10,32 miliard dolarů a byl hlavním tahounem, jelikož právě díky němu mohl zelený tým ohlásit o 101 % vyšší obrat než loni ve stejném období. Není tedy divu, že Nvidia chce grafických čipů pro práci s umělou inteligencí a strojovým učením dodat v následujícím roce ještě o mnoho víc.

Dle dřívějších zjištění listu Financial Times, s nimiž jsme vás v půlce měsíce seznámili v tomto článku, chce Nvidia za letošní rok dodat celkem 550 tisíc jednotek grafického superčipu H100. Aktuálně se má ale firma snažit o navýšení výrobní kapacity, neboť v příštím roce plánuje toto množství téměř ztrojnásobit. To však bude vyžadovat hodně snahy, protože Nvidia má problém naplnit poptávku už nyní a zákazníci se potýkají s dlouhými čekacími dobami.

K plánům se vyjádřily také klíčové osobnosti firmy, jako například generální ředitel Jensen Huang.

„Naše poptávka je obrovská. Výrazně rozšiřujeme naše výrobní kapacity. Po zbytek letošního a příštího roku se nabídka výrazně zvýší. NVIDIA se na to připravovala více než dvacet let a vytvořila novou výpočetní platformu, na které může stavět světový průmysl – světová průmyslová odvětví,“ prohlásil.

„Naše dodávky v příštích několika čtvrtletích budou nadále narůstat, protože snižujeme dobu cyklu a spolupracujeme s našimi dodavatelskými partnery na zvyšování kapacity. Nový grafický procesor L40S navíc pomůže uspokojit rostoucí poptávku po mnoha typech pracovních zátěží od cloudu až po podniky,“ uvedla výkonná viceprezidentka a finanční ředitelka Colette Kress.

„Očekáváme, že v příštích čtvrtletích i v příštím fiskálním roce budeme pokračovat ve zvyšování dodávek,“ dodala.

Za výrobu všech AI čipů typu H100 nebo A100 je zodpovědný tchajwanský čipový gigant TSMC. Ten se ale současně musí věnovat také jiným společnostem, jako třeba Applu, AMD, Qualcommu nebo MediaTeku. Zelený tým se tak pravděpodobně bude muset spolehnout i na jiné dodavatele, kupříkladu jihokorejský Samsung.