Nvidia zažívá pěkné časy. Poptávka po nových grafických kartách v herním segmentu sice moc dobrá není, ale na poli GPU pro trénování modelů umělé inteligence v zásadě nemá konkurenci. Ačkoliv se jiné společnosti snaží postupně prosadit s vlastními hardwarovými řešeními, technologie od zeleného týmu stále zůstávají nejlepší. Proto se očekává, že firma zvládne letos dodat více než půl milionu jednotek svého superčipu H100.

Po boomu kolem ChatGPT a následné touze vytvářet vlastní AI modely pro zpopularizování svých aplikací začaly firmy nakupovat grafické čipy od Nvidie ve velkém. H100, aktuálně nejnovější řešení, které využívá 4nm proces, má přitom základní cenu 40 000 dolarů. V některých zemích, kupříkladu v Číně, kde ceny AI čipů rapidně vzrostly, však může toto GPU stát i 70 000 dolarů.

List Financial Times, který je citován portálem Wccftech, je přesvědčen, že by Nvidia mohla letos dodat až 550 000 jednotek. Dle jeho informací se o vývoj umělé inteligence začaly zajímat také jednotlivé státy, například Spojené arabské emiráty nebo Saúdská Arábie. Druhý zmíněný, jenž údajně nakoupil 3 000 kusů, je rovněž znám pro své investice ve videoherním světě.

Pakliže by se predikce Financial Times naplnila, mohla by Nvidia na prodejích čipu H100 v tomto roce vydělat něco okolo 25 miliard amerických dolarů, což v přepočtu činí více než půl bilionu korun.

Nicméně, dle dřívějších zpráv má Nvidia problém neustále rostoucí poptávku uspokojovat. Čekací doby jsou prý velké, zvlášť když nejste velká firma kupující tisíce GPU. Pro dosažení onoho půlmilionového milníku dodaných jednotek bude klíčová maximální spolupráce partnerů typu TSMC.