Když byl svět kvůli pandemii nemoci Covid-19 zavřen ve svých domácnostech, řada technologických společností měla hody. Kvůli nárůstu počtu osob pracujících/studujících způsobem home office vzrostla poptávka po počítačích a další spotřební elektronice, což se samozřejmě týká i grafických karet. V jejich případě šlo ale spíš o důsledek toho, že kromě hraní her nebylo co dělat, a také krypto mánie. Jistě si tedy pamatujete, jak jejich ceny vyskočily neuvěřitelně vysoko a modely nižší střední třídy stály tolik, co kousky vyšší střední třídy.

Pokud nepatříte mezi profesionály, kteří skupují speciální grafické karty pro výpočetní stanice, ale řadíte se do skupinky hráčů nebo tvůrců obsahu, dnes už situace tak špatná není. Ano, ceny sice nejsou zcela optimální, ale rozhodně nejsou tak přestřelené jako za dob Covidu, a navíc je grafických karet dostatek. Co se ale týče modelů pro práci s umělou inteligencí nebo strojovým učením, situace je zcela odlišná.

Po extrémnímu nárůstu popularity AI služeb a nástrojů, za což de facto může boom kolem generativního nástroje ChatGPT, se chce stát AI vývojářem každá druhá technologická společnost. To značně hraje do karet společnosti Nvidia, která má na grafické karty pro trénování AI prakticky monopol. Její mimořádné úspěchy v tomto segmentu, které byly zdůrazněny zvýšením ceny akcií, s sebou ale nesou i určitá negativa.

Asi nikoho nepřekvapí, že když se náhle zvýší poptávka, nemusí být úplně snadné ji naplňovat. A přesně s tímto má údajně problém i Nvidia. Jak informoval čínský server MyDrivers s odkazem na své zdroje, nové objednávky trvá vyřídit klidně i dvanáct měsíců. Minimálně je to však půlrok. Prioritu navíc pravděpodobně dostanou významnější zákazníci.

Klíčovým produktem, který Nvidia nabízí, je superčip H100, jehož cena se aktuálně pohybuje kolem 35 tisíc dolarů neboli více než 750 tisíc korun v přepočtu. Údajně by však tato částka mohla poskočit až na 50 tisíc dolarů, což už by v přepočtu představovalo skoro 1,1 milionu korun.

AI produkty Nvidie jsou populární po celém světě. Její grafické čipy nakupují jak západní společnosti, tak i například čínské kolosy. Jenom všem známé ChatGPT mělo být podle dřívějších tvrzení trénováno na 10 tisících GPU od Nvidie. Tisíce modelů nakoupil nedávno také multimiliardář Elon Musk, který by OpenAI, kterou mimochodem spoluzaložil, rád konkuroval vlastním chatbotem.