V současné době, kdy technologický průmysl prochází dynamickými změnami, se státy snaží zaujmout co nejvýznamnější pozici na globálním trhu. Vietnam, jehož ekonomika v poslední době prudce roste, se dívá po nových možnostech, jak rozšířit svůj technologický sektor a získat silnější pozici na scéně. Spojené státy americké a Vietnam proto před nedávnem podepsaly strategickou dohodu v oblasti umělé inteligence a čipů.

Americký prezident Joe Biden věří, že toto hospodářské partnerství bude spouštěčem pro zvýšení obchodních a investičních aktivit mezi oběma zeměmi. Přesto zdůraznil, že hlavním cílem tohoto kroku není omezování Číny, nýbrž vytvoření pevné základny v daném regionu.

Během události byli přítomni klíčoví zástupci technologických gigantů jako Google, Intel, Microsoft a Nvidia. Podle agentury Reuters se dohoda týkala i leteckého průmyslu, kde měla společnost Boeing významné zastoupení.

V kontextu rostoucích napětí mezi USA a Čínou v sektorech technologie a obchodu by tato dohoda mohla USA zajistit strategickou výhodu v regionu. Vietnam, který má složité historické vztahy s Čínou, zas může ve spolupráci s USA spatřovat příležitost k posílení svého postavení v Asii.