Nedávno vyplavala na povrch řada detailů o grafické kartě AMD Radeon RX 7600, která bude cílena především na méně náročné hráče a tvůrce obsahu. Stále je ale otázka, jak to bude s dosud nevydanými high-end a mid-range modely, jako jsou Radeon RX 7800 XTX, Radeon RX 7800 XT a Radeon RX 7700 XT. Zatím se sice neobjevují žádné přesné informace o tom, kdy se jich vlastně dočkáme, ale zato máme k dispozici jejich údajné specifikace.

Za únikem stojí známý YouTube kanál RedGamingTech, který nedávno přišel například se spekulacemi o příští generaci grafických karet od Nvidie, RTX 50. Jeho součástí jsou přitom poměrně podrobné parametry všech tří zmíněných modelů, které by správně měly následovat po listopadové dvojici RX 7900 XTX a XTX.

Jako první se podívejme na kartu Radeon RX 7800 XTX, byť to u ní bude možná ve výsledku složitější, než se na první pohled zdá. Současně s odhalením specifikací totiž RedGamingTech tvrdí, že byla pravděpodobně zrušena.

Ačkoliv by to bylo pro spoustu zájemců určitě nepříjemné, vzhledem k nedávným tvrzením zdrojů známého hardware experta a novináře Igora Wallosska by to dávalo smysl. Ze strany partnerů AMD, jež vytváří vlastní modely jeho grafických karet, se totiž měly objevit výroky typu „Nemá smysl vyrábět karty jen proto, aby se vyráběly, když nepřinesou zisk“ (viz tento článek).

Radeon RX 7800 XTX by ale podle RGT dorazil s osekaným čipem Navi 31, jenž disponuje 70 výpočetními jednotkami. Stejné GPU, ale ve výrazně lepší konfiguraci najdeme i v Radeon RX 7900 XT, popřípadě ještě dokonalejší varianta je schovaná uvnitř modelu XTX. Radeon RX 7800 XTX by měla dále nabídnout 16GB GDDR6 paměť s 21gigabitovou rychlostí, jež by využila 256bitové rozhraní sběrnice. Hovoří se taky o 300W spotřebě, což je o 15 W vyšší hodnota než v případě RTX 4070 Ti, se kterou by měla být výkonnostně zhruba na stejné úrovni.

V dvojici zbývajících dvou modelů, které jsou jedním z hlavních témat videa od RedGamingTech, už najdeme čip Navi 32. V případě Radeon RX 7800 XT je vybaven 60 výpočetními jednotkami, zatímco u Radeonu RX 7700 XT pouze 54. Dalším rozdílem bude Infinity Cache – zatímco v lepší variantě bude celková kapacita 64 MB, v případě té horší se sníží na 48 MB.

První zmíněná karta má nabídnout stejné paměťové specifikace jako Radeon RX 7800 XTX a spotřebu na úrovni RTX 4070 Ti, která tedy činí 285 W. AMD má v jejím případě cílit na remis v souboji s vlajkovým modelem předešlé generace, Radeon RX 6950 XT , ale zároveň bude o něco slabší než RTX 4070 Ti.

Radeon RX 7700 XT pak v oblasti VRAM ubere – nabídne pouze 12 GB paměti, která poběží na 192bitové sběrnici. Výkonnostně se pak má srovnávat s dosud nevydaným modelem RTX 4060 Ti od Nvidie, a to za 225W spotřeby.

Aktuálně se diskutuje o tom, že AMD tyto grafické karty představí během letošního Computexu, ale zatím to stále ještě není jisté. Na bližší detaily o dostupnosti si budeme muset ještě počkat.