Přestože Nvidia ještě zdaleka nevydala všechny modely současné generace grafických karet, začínají se objevovat zajímavé spekulace o té následující. Nová architektura vysoce výkonných čipů by mohla být pojmenována po americkém statistikovi a matematikovi Davidu Blackwellovi a hovoří se o uvedení v následujícím roce. S čím tedy podle nejrůznějších zdrojů můžeme počítat?

Dosud asi nejobsáhlejší shrnutí informací přináší tvůrci z YouTube kanálu RedGamingTech, kteří je obdrželi od svých zdrojů. Podle nich budou čipy používané v grafických kartách série Nvidia GeForce RTX 50 založené na 3nm procesu od tchajwanského výrobce TSMC, který se přizpůsobí požadavkům Nvidie. Současná generace GPU využívá proces TSMC 4N, což je ve skutečnosti 5nm, ale speciálně optimalizovaná technologie. Dalším zákazníkem TSMC, co se 3nm výroby týče, bude v roce 2026 Intel s grafickými kartami Arc Celestial.

Podle dalšího YouTubera, Moore's Law is Dead, zůstane Nvidia u monolitového designu, a to i navzdory tomu, že AMD letos přišlo s čipletovým provedením u RDNA 3. Zelený tým z toho ale údajně strach nemá.

RedGamingTech dále hovoří o tom, že si architektura projde významnou proměnou. Nvidia má využít kompletně novou strukturu streamovacích multiprocesorů (SM) a zaměřit se má především na dokonalejší schopnosti v oblastech ray-tracingu a path-tracingu. Podle RGT máme dále očekávat podporu paměťové technologie GDDR7 a rozhraní PCIe 5. Nvidia bude taktéž cílit na frekvence přesahující 3GHz hranici bez nutnosti přetaktování.

Ty nejnáročnější hráče nebo tvůrce obsahu bude asi nejvíce zajímat čip GB102, který by měl být vlajkovou lodí celé série (stejně jako AD102, jenž se ve zhoršené konfiguraci nachází uvnitř karty RTX 4090). Setkat bychom se v jeho případě měli se 144 streamovacími multiprocesory, 96MB L2 cache a karta jím vybavená dále nabídne GDDR7 paměť využívající 384bitové rozhraní sběrnice. K základní desce se bude připojovat pomocí rozhraní PCIe 5 x16.

Ke spekulacím se přidává i leaker kopite7kimi, a to i přesto, že v tom samém příspěvku tvrdí, že je na diskuze kolem nové generace ještě příliš brzy. Podle něj by mohlo být klidně reálné, kdyby nějaká z grafických karet postavených na příští architektuře využívala 512bitové rozhraní sběrnice. Vzhledem k tomu, že karty, se kterými se setkáme možná již v následujícím roce, zřejmě využijí paměťové čipy od Samsungu s až 36gigabitovou rychlostí, propustnost onoho 512bitového modelu by se mohla vyšplhat daleko nad hranici 2 TB/s (konkrétně by byla 2,3TB).

Tým kanálu RedGamingTech je celkově přesvědčen, že architektura Blackwell přinese 2–2,6násobný výkonnostní skok oproti Ada Lovelace. Pokud by k čistému výkonu v rasterizaci Nvidia přidala i další zlepšení Tensor jader, co by vedlo k vydání nové verze technologie DLSS, bylo by možné vytěžit z her ještě o mnoho více snímků za sekundu. Však se podívejte na RTX 4090 a Cyberpunk 2077...