Zatímco Nvidia už vydala čtveřici modelů desktopových grafických karet nové generace, AMD se od listopadového vydání vlajkových modelů Radeon RX 7900 XT a XTX nijak neposunulo. V únoru pak přišly z Číny zprávy o tom, že si na levnější přírůstky do rodiny modelů postavených na architektuře RDNA 3 budeme muset počkat až do června. Dříve odhalené detaily se víceméně shodují s tím, co nyní tvrdí další zdroj.

S podrobnostmi o levném modelu Radeon RX 7600 přichází známý německý novinář a expert přes hardware Igor Wallossek. Podle něj bychom se mohli oznámení dočkat už během akce Computex 2023, která bude probíhat od 30. května do 2. června. Někteří partneři AMD by tam měli ukázat svá vlastní provedení této grafické karty, která bude cílit spíše na méně náročné uživatele.

Jejich cenovka ve Spojených státech by se podle všeho mohla pohybovat někde kolem 250–350 dolarů, což v přepočtu představuje rozmezí od 5 400 Kč do 7 500 Kč bez DPH.

Zbylé firmy spolupracující s červeným týmem pak mají vyčkávat, protože se obávají nízkých zisků. Podle Walloska měla padnout vyjádření ve stylu, že se nebudou vyrábět produkty jen z důvodu, aby se uspokojila výroba, ačkoliv neexistuje šance na zisk.

Pokud jsou Wallosskovy informace pravdivé, znamenalo by to, že se již v řádu několika týdnů dočkáme prvního levnějšího modelu od AMD, který bude s nejvyšší pravděpodobností disponovat grafickým jádrem Navi 33 s nanejvýš 32 výpočetními jednotkami. Hovoří se také o využití 128bitové sběrnice a 32MB Infinity Cache.

Zásadním rozdílem oproti čipu Navi 31, který je umístěn v současných vlajkových modelech, bude i provedení – levnější GPU budou totiž s nejvyšší pravděpodobností využívat monolitový design, nikoliv čipletový.