Předevčírem jsme vás informovali o přibližném termínu vydání grafické karty AMD Radeon RX 7600, která bude založena na čipu Navi 33. Detaily tehdy přinesl známý hardwarový redaktor Igor Wallossek, který má kontakty uvnitř partnerských společností AMD a Nvidie. Nyní už se však hovoří o konkrétním datu, kdy bude tento levnější kousek uveden na trh.

Nové podrobnosti přináší známý insider a tvůrce obsahu na platformě YouTube Moore's Law Is Dead. Ačkoliv novinářům a influencerům budou jednotlivé modely údajně představeny 15. května, běžným zákazníkům a fanouškům budou poprvé odhaleny v rámci recenzí až devět dní poté. Datum pádu embarga 24. května se ale bude týkat pouze těch variant, které ponesou cenovku odpovídající doporučené ceně. AMD se zde patrně inspirovalo od Nvidie, která učinila stejný krok u nedávno odhalené grafiky GeForce RTX 4070.

AMD Radeon RX 7600 má pak oficiálně dorazit 25. května, přičemž k dispozici budou podle leakera i referenční modely. Informace byla poskytnuta o něco později prostřednictvím aktualizace a údajně byla hodně žádaná. V rámci stejného updatu také bylo upřesněno, že se jedná o podrobnosti k Radeon RX 7600, nikoliv 7600 XT, jak leaker dříve uváděl.

Co se týče zmíněného grafického čipu Navi 33, podle insidera můžeme počítat se zhruba 11% výkonnostním nárůstem oproti modelu RX 6650 XT z předešlé generace, a to za přibližně 175W spotřeby. Tato data jsou ale získána z testu inženýrského vzorku, a tak se klidně může stát, že AMD zlepší ovladače a z karty bude možné vytěžit za stejné spotřeby ještě o něco víc. Aktuálně se počítá s tím, že Navi 33 nabídne nanejvýš 32 výpočetních jednotek a boost takt kolem 2,6 GHz. Co se týče paměti RX 7600 XT, prý dostaneme 8GB VRAM využívající 128bitovou sběrnici.

Konkrétní detaily o ceně zatím odhaleny nebyly, ale spekuluje se o cenovém rozmezí od 250 do 350 dolarů, což je v přepočtu asi 5 400 Kč a 7 500 Kč.