Od doby, co textový AI nástroj ChatGPT od společnosti OpenAI vstoupil na technologický trh, počet firem využívajících umělou inteligenci prudce roste. Moderní technologie, jako je právě AI, však má daleko vyšší energetickou náročnost než klasické aplikace, což má za následek rostoucí spotřebu digitálního prostoru.

Nedávno zveřejněná studie vedená Alexem De Vriesem z VU Amsterdam School of Business and Economics upozorňuje, že pokud nic nezměníme, energetická stopa umělé inteligence by mohla dosáhnout hodnot mezi 85-134 TWh za rok, což by se rovnalo spotřebě menších států, jako je třeba Nizozemsko. De Vries zdůrazňuje, že je třeba využívat AI s rozmyslem a jen tam, kde je skutečně potřeba.

Velké jazykové modely potřebují k provozu sofistikované technické vybavení umístěné v rozsáhlých datových centrech. Tato zařízení spotřebovávají mnoho energie a vyžadují efektivní chlazení, což ještě více zvyšuje jejich energetickou náročnost. Masivní je i spotřeba vody. Jak jsme vás informovali před měsícem, jedna otázka pro zmíněný nástroj ChatGPT může spotřebovat až pět litrů vody.

Velké technologické společnosti proto zaměřují svůj vývoj na výrobu AI čipů, které by byly mnohem efektivní a energeticky méně náročné. Microsoft by měl například odhalit svůj první AI čip již příští měsíc.

Přesto však existuje naděje. AI má potenciál napomoci v řešení ekologických výzev, s nimiž se dnes potýkáme.