V čipovém byznysu se zaměřením na umělou inteligenci vidí řada technologických společností obrovský potenciál. To souvisí zejména s úspěchem firmy Nvidia, jejíž grafické superčipy A100 a H100 patří k nejprodávanějším řešením na trhu. Právě na čipech od Nvidie byly postaveny známé modely jako ChatGPT a DALL-E od OpenAI nebo LaMDA z dílny Googlu.

Dalo by se říct, že má Nvidia na superčipy pro práci s umělou inteligencí a strojovým učením v současné době prakticky monopol. Kvůli nedostatku schopných konkurenčních řešení se výrazně prodloužila čekací doba na její produkty, což mělo za následek masivní nárůst cen. Kupovat tisíce „zelených“ GPU se tak některým korporacím nemusí z dlouhodobého hlediska vyplácet stejně jako vyvinutí vlastních čipů.

Zprávy o budoucím vstupu Microsoftu na trh s AI čipy se objevovaly už v dubnu letošního roku, ne-li ještě dříve. Podle někdejších poznatků serveru The Information na nich redmondský gigant pracuje už od roku 2019 a nyní se zdá, že už mají jeho první produkty opravdu blízko k debutu.

Čerstvá zpráva portálu The Information uvádí, že by Microsoft mohl své první čipy pro trénování umělé inteligence představit na vývojářské akci Ignite 2023, která proběhne v americkém Seattlu od 14. do 17. listopadu. Sám Microsoft už nastínil, co přesně se bude na konferenci dít, a součástí programu jsou právě i blíže nespecifikovaná oznámení související s umělou inteligencí.

Microsoft zaujímá na trhu s AI řešeními klíčovou roli od doby, kdy rozšířil své partnerství s výzkumnou organizací OpenAI, do které investoval několik miliard amerických dolarů. Její modely umělé inteligence firma používá v mnoha svých produktech, jako je vyhledávač Bing nebo virtuální asistent Copilot.