Výzkumníci z University of California naznačují, že se současný trend umělé inteligence neobchází bez dopadu na životní prostředí. Informovala o tom agentura AP. Poté, co do své studie zahrnuli i nepřímou spotřebu vody spojenou s datacentry, která chatboty pohánějí (např. odpadní voda elektráren), zjistili, že 5 otázek pro ChatGPT může spotřebovat až půl litru vody.

Enviromentální stopa, kterou za sebou zanechávají datacentra firem jako Google, Microsoft či Amazon, je ve veřejném prostoru často diskutovaná. Datacentrum Microsoftu v americkém státě Iowa slouží např. pro výpočet dotazů pro nástroj ChatGPT firmy OpenAI.

Přímo v areálu byste celkem našli na 285 000 procesorových jader AMD InfiniBand a 10 000 GPU. Celé datacentrum pak za minulý rok spotřebovalo 6,5 miliardy litrů vody, meziročně šlo o 34% nárůst. Půl litru vody spotřebuje po 5-50 dotazech na chatbota. Záleží na lokaci serverů a počasí (o komplexitě dotazů zmínka není).

Podle výzkumníků by mohlo být hůř. Lokace datacentra v Iowě znamená, že vodní chlazení musí využívat méně než 10 % celkového času. Spouští se totiž až po dosažení či přesažení teploty 29,3 stupně celsia.

Vodu ale nekonzumuje jen Microsoft. Spotřebu vody meziročně zvedl i Google, který v minulém roce zažil její 30% nárůst. Zajímavé je, že spotřeba ve státě Oregon, kde firma čelí z tohoto ohledu největšímu tlaku, se téměř nezvedla. Datacentra poblíž Las Vegas svou spotřebu mezitím zdvojnásobila a nejžíznivější byla datacentra v Iowě.