Začátkem července Meta spustila očekávanou sociální síť Threads, která chvíli vypadala, že by reálně mohla pohrozit Twitteru, avšak už několik dní nato se ukazovalo, že prognózy tohoto typu nebyly na místě. Jak potvrzovala data analytických společností, službě se nedaří, což nyní vyplývá i ze slov samotného Marka Zuckerberga.

Ten byl ještě nedávno ohledně vývoje platformy optimistický a vychvaloval si několikamilionovou uživatelskou základnu. Nicméně, ve čtvrtek měl zaměstnancům Mety přiznat, že navzdory masivnímu růstu při spuštění už sociální síť přišla v týdnu po spuštění o více než 50 % svých uživatelů, informovala agentura Reuters.

Mikroblogovací platforma, která nejvíc těží ze svého napojení na celosvětově oblíbený Instagram, ale tak jako tak funguje z hlediska udržení uživatelů lépe, než někteří v Metě očekávali. Přestože aktuální stav „není dokonalý“, podle Zuckerberga se Threads povedlo předčít původní odhady některých manažerů.

Multimiliardář a spoluzakladatel sociální sítě Facebook nicméně věří, že je pokles normální, a stejně tak je přesvědčen, že schopnost platformy udržovat uživatele poroste. Meta totiž neustále pracuje na nových funkcích, jako je zlepšení vyhledávání, přidání možnosti zasílat soukromé zprávy apod.

„Pokud se zaregistruje více než 100 milionů lidí, bylo by samozřejmě skvělé, kdyby všichni nebo dokonce polovina z nich zůstala. Zatím tam nejsme,“ sdělil Zuckerberg zaměstnancům.

Threads se povedlo během prvních pěti dní od spuštění překonat hranici 100 milionů zaregistrovaných uživatelů. Služba tedy rostla výrazně rychleji než ChatGPT nebo TikTok.

Z dřívějšího průzkumu agentury Similarweb vyplývalo, že se počet uživatelů Threads snížil ze 49 milionů na pouhých 23,6 milionu. Grafy analytické společnosti Sensor Tower pak dokazovaly výrazný pokles průměrného času stráveného na platformě od dne spuštění.