Xiaomi před nedávnem vydalo operační systém HyperOS, který po třinácti letech nahrazuje všem dobře známé MIUI. Jeho cílem je sjednotit zařízení a vytvořit komplexní ekosystém, kde všechny produkty navzájem spolupracují.

Co se pak konkrétně týče chytrých telefonů, oproti MIUI nebo konkurenčním nadstavbám by měl přinést vyšší výkon a současně bude zabírat o něco méně místa na úložišti (což ale dnes, kdy telefony mají klidně i 1 TB místa, nehraje tak velkou roli). Samozřejmě ale nechybí ani designové novinky, díky nimž bude uživatelské prostředí působit moderněji a uspořádaněji.

HyperOS debutoval uvnitř vlajkových smartphonů Xiaomi 14 a na další modely se bude postupně rozšiřovat. Majitelé vybraných telefonů pocházející ze zemí mimo Čínu by se měli dočkat přechodu na nový systém někdy na začátku příštího roku. Zahraničnímu portálu Xiaomiui se podařilo zjistit, kterých devět zařízení dostane aktualizaci jako první.

Potěšit můžeme majitele vlajkové řady Xiaomi 13, a to včetně modelu Ultra (který ale u nás tak populární není, jelikož se zde oficiálně neprodává). HyperOS se v Q1 2024 podívá také do Xiaomi 12T, Xiaomi 13T a Xiaomi 13T Pro. Stejně tak jej obdrží letošní skládačka Xiaomi Mix Fold 3 a tablety Xiaomi Pad 6 a Xiaomi Pad 6 Max.

Xiaomiui poznamenává, že je HyperOS pro zmíněné modely v současné době testován, aby byl přechod bezproblémový, jak to jenom půjde. Pokud vás zajímá více detailů o systému jako takovém, můžete si přečíst náš samostatný článek.