V době, kdy se umělá inteligence stává čím dál významnější součástí našich každodenních životů, přemýšlí mnoho technologických gigantů nad způsoby, jak AI efektivně integrovat do co nejvyššího množství produktů. Chvíli poté, co Samsung na konferenci představil vlastní model generativní umělé inteligence zvaný Gauss, se objevují další podrobnosti o využití AI v nové generaci smartphonů od jeho úhlavního konkurenta.

Uvnitř Applu se již dlouho diskutuje nad různými možnostmi využití umělé inteligence. Zatímco klasického chatbota firma v nejbližší budoucnosti zřejmě nevydá, ačkoliv by jej investoři určitě rádi viděli, mohli bychom se dočkat výraznější proměny hlasové asistentky Siri. Znovu by tak mohla dotáhnout Asistenta Google, jenž díky propojení s nástrojem Google Bard dostane nával nových vychytávek (více zde).

Apple v současné době používá velký jazykový model (LLM), aby „kompletně přepracoval“ Siri a udělal z ní „dokonalou virtuální asistentku“, napsal na sociální platformu X známý leaker Tech_Reve. Podle něj by se měla první novinka, zcela založená na LLM, představit během vývojářské konference WWDC 2024, jež nejspíš proběhne na přelomu příštího května a června.

Podle leakera bude nová technologie použita v řadě iPhone 16 a dalších budoucích modelech. Zda se ale dočkají i majitelé starších zařízení v rámci některé z aktualizací, není jasné.