Už dlouho slýcháme, že vlajková řada Samsung Galaxy S24 přinese revoluci v podobě spousty vychytávek založených na umělé inteligenci. Nedávno se dokonce spekulovalo, že Samsung naváže spolupráci s Googlem a OpenAI, aby mohl uživatelům poskytnout přístup k nástrojům Bard a ChatGPT. Nyní nicméně z Jižní Koreje přichází daleko zajímavější oznámení.

Samsung představil model generativní umělé inteligence zvaný Gauss, pojmenovaný po slavném matematikovi Carlu Friedrichu Gaussovi. V podstatě se ale nejedná o jeden AI model, nýbrž sadu tří různých – Gauss Language, Gauss Code a Gauss Image. Jak už jednotlivé názvy napovídají, zaměřovat se budou na práci s jazykem, potažmo textem, programování a tvorbu obrázků.

V kompetencích prvního zmíněného budou úkoly jako psaní e-mailů, vypracování souhrnu dokumentu nebo překládání obsahu. „Může také zlepšit zkušenosti spotřebitelů tím, že po integraci do produktů umožní inteligentnější ovládání zařízení,“ doplňuje Samsung.

Gauss Code, využívající asistenta code.i, by měl vývojářům umožnit „rychle a snadno programovat“. K dispozici bude mít funkce jako popisování kódu nebo generování zkušebních relací prostřednictvím „interaktivního rozhraní“.

Gauss Image se zkrátka a dobře bude zaměřovat na tvorbu obrázků či jejich úpravy. Z tiskové zprávy vyplývá, že si budeme moct zvolit, s jakým nádechem budou snímky vygenerovány, a k dispozici by měla být také vychytávka pro upscaling neboli převod rozlišení obrázku z nižšího na vyšší.

Samsung aktuálně využívá nástroje v rámci sady Gauss pro zefektivnění práce svých zaměstnanců, ale slibuje, že se v budoucnu rozšíří do široké škály aplikací a produktů určených pro koncové uživatele. Předpokládá se, že mezi nimi bude právě i řada Galaxy S24, jež se představí začátkem následujícího roku.