Dnešní hlasoví asistenti stále ještě nejsou tak pokročilí, jak by si mnozí představovali. K lepšímu je ale má změnit nová vlna umělé inteligence a jako první to bude moct dokázat Asistent Google. Ten se totiž dočkává vítaného propojení s generativním nástrojem Bard, který byl představen jako konkurence pro známější ChatGPT a jeho kompetence se neustále rozšiřují.

Asistent od Googlu vesměs zvládá jednoduché úkony typu nastavení budíku, přehrání skladby, zahájení hovoru nebo zodpovězení otázky typu „Jaké bude dnes počasí?“. Řešit komplexnější problémy, jako je plánování akcí nebo hledání podrobností v e-mailu, který se zatoulal do jednoho ze zákoutí věčně zaplněné schránky, však Asistent zatím nedokázal. Právě v tom mu má Bard pomoci.

Assistant with Bard, jak se čerstvě představená novinka jmenuje, bude k dispozici na zařízeních se systémy Android a iOS během příštích měsíců. Aktuálně se již dostává k některým testerům jako experimentální funkce.

Mezi hlavní vylepšení patří fakt, že nyní budete moct hlasovými příkazy získat přístup k informacím, které máte uchované v dalších službách od Googlu – například na Disku nebo v Gmailu.

V praxi to tedy znamená, že budete moct během několika sekund zjistit, jaký čas stál v pozvánce na blížící se konferenci nebo jaké vlastnosti máte uvedené k síranu měďnatému v zápisu do školy. Google se zkrátka snaží dát virtuálnímu asistentovi podobné možnosti, jako mají lidé.

„Myslíme si, že digitální asistent by měl ještě více usnadnit správu velkých i malých položek na vašem seznamu úkolů - například plánování dalšího výletu, hledání detailů pohřbených ve vaší schránce, vytváření seznamu potravin na víkendový výlet nebo odesílání textových zpráv,“ píše společnost v tiskové zprávě.

Asistent bude také schopen pracovat s obrázky. To znamená, že například dokáže vymýšlet popisky k příspěvkům na sociální sítě. Bohatě postačí, když jej otevřete ve chvíli, kdy se na displeji nachází daný snímek, se kterým chcete pracovat. Asistent jej následně „použije jako vizuální nápovědu, pochopí kontext a pomůže vám s tím, co potřebujete“.