V poslední době není v technologickém ale už i v tom běžném světě snad probíranější kauza než problémy s čínskou sociální sítí TikTok. Z relativně běžného upozorňování na množství sbíraných osobních dat jsme se postupně dostali až k prakticky nedohledatelnému místu, kde jsou uložena, nebo k tomu, jak je s nimi vlastně nakládáno. To v kombinaci s režimem panujícím v domovské zemi společnosti ByteDance, která síť provozuje, nechá klidného opravdu málokoho.

Vše se dostalo až tak daleko, že se většina převážně demokratických zemí rozhodla síť buďto zatím pouze omezit (viz tento článek), nebo, jak se nově uvažuje v USA, ji zakázat úplně. Firma má jen ve zmíněné Americe přes 150 milionů zákazníků. Zákaz působení na tak obrovském trhu by tak pocítila velmi značně.

Takto razantní opatření musí za mořem projít přes kongres, který si v rámci rozhodovacího procesu pozval na první slyšení šéfa TikToku Shou Chewa. Ten se logicky snažil svou společnost vykreslit v co nejlepším světle.

Prvním bodem, na který politici upozorňovali, je výrazné napojení firmy na čínskou komunistickou stranu. Chew na to odpověděl že jeho firma „rozhodně není agentem Číny“ a v souvislosti s tím zmínil Project Texas, což je plán na vybudování data centra pro americké uživatele na jejich domácí půdě. Tento projekt má být dokončen na konci tohoto roku. Poté by nemělo být možné k datům přistoupit odjinud než z území USA. Členové kongresu byli i tak více než skeptičtí a toto snažení nazvali „marketingovým krokem“. Kritika se snesla zejména na dobu stavby samotného data centra, která už trvá více než rok.

Více než 5 hodin dlouhé slyšení přichází chvíli poté, co USA oznámily, že síť zablokuje pokud se neodštěpí od mateřské ByteDance. Jako u většiny těchto schůzek se vládní představitelé snaží získat jednoznačné odpovědi typu ano/ne na poměrně komplexní otázky. Nutno říct, že ani v tomto ohledu Chew zrovna nezapůsobil. Na otázku jestli je ByteDance čínská společnost, řekl že se jedná o „globální korporaci s čínským zakladatelem“. Když byl poté konfrontován ohledně diskriminace menšiny Ujgurů, řekl pouze to, že „vidět jakoukoliv diskriminaci je strašné“, a také to, že projevy na toto téma jsou na TikToku volně sdíleny.

Na druhou strany ani vládní představitelé nepůsobili po celu dobu zrovna připraveně. Zejména proto, že naprostá většina z nich síť nevyužívá. Padl například dotaz, jestli může aplikace přistupovat k domácí Wi-Fi síti. Dokážeme si představit, že se to na čínské straně bez posměchu pravděpodobně neobešlo.

Posledním výraznějším bodem bylo téma bezpečnosti náctiletých. Zde Chew opakovaně upozornil na nedávno zavedené systémy pro monitorování času stráveného v aplikaci nebo změnu algoritmu, který by už neměl opakovaně doporučovat obsah s potenciálně nevhodným vlivem na ty nejmenší z nás.

Dle chování a výrazu zúčastněných politiků lze soudit, že Shou Chew rozhodně nepřispěl k urovnání vztahů s americkým trhem. Budoucnost firmy v západním světě je nejistá, což nepřímo přiznal i sám Chew, který po otázce na budoucnost řekl, že si „nedovolí spekulovat“.

Jaký je váš názor? Myslíte si, že je vše přehnané? Nebo že se konečně demokratičtí představitelé odhodlali bojovat za naše soukromí?