TikTok to nemá v poslední době vůbec jednoduché. Protože jej provozuje čínská společnost ByteDance, je pod drobnohledem nejrůznějších autorit napříč celým světem. Nejvíce to však vře v západních zemích, a to především ve Spojených státech, kde je populární sociální síť považována za významnou bezpečnostní hrozbu. Momentálně hrozí, že tam bude kompletně zablokována.

Bidenova administrativa podle informací serveru Wall Street Journal požaduje, aby čínští vlastníci oblíbené platformy pro sdílení krátkých videí prodali své podíly ve společnosti. Pakliže tak neučiní, mohlo by jejich rozhodnutí vyústit v úplný zákaz na půdě Spojených států.

S požadavkem měl jako první přijít Výbor pro zahraniční investice v USA, jehož úkolem není nic jiného než kontrola zahraničních investic do amerických firem, aby nedocházelo k potenciálním narušením národní bezpečnosti.

Zpravodajskému serveru BBC už žádost o změnu vlastníka potvrdila i samotná společnost TikTok, která ale uvedla, že nucený prodej by nezměnil její datové toky ani přístup k nim. Mluvčí TikToku pro BBC uvedl, že zpráva od Výboru pro zahraniční investice byla nadsazená a není přesně jasné, co onen odprodej má v praxi znamenat.

Cíl amerických autorit je zcela evidentní. Pokud chce TikTok dále působit na tamním trhu, bude muset změnit majitele. Existují totiž zcela rozumné obavy, že je společnost ByteDance úzce spojená s čínskou vládou, které předává data o uživatelích své platformy. Tamní zákony to totiž přímo ukládají. Mezi data odebíraná TikTokem nepatří zdaleka jenom to, jaká videa sledujeme – aplikace má přístup i k řadě biometrickým údajům a údajům o poloze.

Přestože byla USA první zemí, kde se začala provádět radikální opatření, určité kroky už byly přijaty i u nás. Zaměstnanci Evropské komise mají kupříkladu od včerejšího dne zakázáno službu využívat na kterémkoliv zařízení, které používají k práci. Náš Nejvyšší úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost nedávno označil TikTok za hrozbu a doporučuje jej nepoužívat. Míru rizika stanovil na vysokou.