Letos v říjnu uplynulo deset let od úmrtí Steva Jobse. Na YouTube kanále společnosti Apple, kterou založil a dlouho vedl, se k této příležitosti objevilo krátké video shrnující klíčové momenty jeho kariéry – od představení prvních počítačů až po iPhone. Video zakončuje citát Wayna Gretzkyho, který Steve Jobs přijal za své životní motto: „Bruslím tam, kde puk bude, nikoliv, kde je.“

Přečtěte si také: Apple z her vydělává více než Microsoft, Nintendo, Sony a Activision dohromady

V souvislosti s výročím na Steva Jobse také zavzpomínala řada osobností, kteří jej osobně znali nebo se s ním aspoň potkali při nějaké zajímavé příležitosti. Novinář Roger Cheng například popsal, jak probíhala ukázka prototypu prvního iPhonu v redakci listu The Wall Street Journal. Mobil novinářům přinesl ukázat sám Steve Jobs. Během demonstrace funkcí se prý jeden z novinářů zeptal, jak je iPhone odolný. Jobs místo toho, aby odpověděl, vzal mobil a mrštil s ním doprostřed místnosti. „Dokážete si představit ten průšvih, kdyby se iPhone před zraky tolika novinářů rozbil nebo poškodil,“ spekuluje Cheng. Telefonu se naštěstí pro Apple nic nestalo.

Steve Jobs představuje iPhone

Ještě se zajímavější historkou přišel Michael Dell, zakladatel a ředitel společnosti Dell, pod kterou dnes spadá například i značka Alienware. Steve Jobs mu prý kdysi navrhnul, aby do svých počítačů instaloval operační systém Mac OS X. Osobní počítače značky Dell s procesorem od Intelu se v té době prodávaly velmi dobře, částečně i díky nízké ceně. „Podívej se na tohle: počítač od Dellu, na kterém běží Mac OS. Proč si Mac OS nelicencuješ?“ navrhl prý Steve Jobs Michaelu Dellovi.

Tomu se myšlenka zalíbila. Byl tu ale jeden háček. Steve Jobs nechtěl, aby levné počítače od Dellu konkurovaly drahým Macům od Applu. Proto navrhnul Dellovi, aby Mac OS X předinstaloval do všech svých počítačů spolu s Windows. Tím pádem by dostával zaplaceno i za počítače, kde Mac OS X leží ladem. „Bavíme se tu o licenčních poplatcích v řádech stovek milionů dolarů. Prostě to nevycházelo. Většina našich zákazníků a obzvlášť velké firmy nechtěla systém od Macu. Stevův návrh by dával smysl, kdyby se platilo za počítače, kde se Mac OS používá, a ne platit, když se nepoužívá… Dobrý pokus, Steve!“ vzpomíná Michael Dell.

Jak vidíte, stačilo málo a Mac OS X (dnes macOS) nemusel být svázán s počítači od Applu, jako je tomu dnes. Trh s počítači a OS by vypadal úplně jinak.