Iniciativa ze strany WGA, sdružení amerických scenáristů, je reakcí na stále rostoucí využití umělé inteligence v kreativním procesu a obavy, že by to mohlo mít negativní dopad na kvalitu výsledného díla. Někteří tvůrci se obávají, že použití umělé inteligence může vést k ztrátě kreativity a originality, což může být problematické zejména v případě uměleckých děl.

Většina hollywoodských studií se však staví proti zákazu používání umělé inteligence v práci scenáristů. Argumentují, že umělá inteligence může být užitečným nástrojem pro tvůrce a může pomoci s vytvářením komplexních světů a postav. Navíc, AI nemusí nahradit lidské tvůrčí procesy, ale spíše je může doplňovat a pomáhat s generováním nápadů a konceptů.

Všudypřítomné diskuze kolem generativních nástrojů se začaly objevovat hlavně kvůli bezplatné službě ChatGPT, která dokáže odpovídat na komplexní otázky, řešit matematické úlohy a mimo jiné i psát příběhy. Mnozí z vás možná ví, že se on-line prodává řada knih napsaných právě skrz ChatGPT, o čemž jsme vás samostatně informovali zde. AI však nemusí zasahovat jen do „psané“ oblasti – vzpomeňte si na nedávnou kuriozitku, kdy prestižní fotografickou cenu vyhrál snímek vytvořený umělou inteligencí.

Jaký máte názor na použití AI v kreativních oborech vy? Měla by se jim zcela vyhnout, anebo slouží jako zajímavý prostředek k urychlení jednotlivých procesů? Dejte nám vědět v komentářích!