V oblasti fotografického umění vypukla kontroverze poté, co snímek vytvořený pomocí umělé inteligence vyhrál prestižní cenu. Německý umělec Boris Eldagsen poslal svůj snímek s názvem THE ELECTRICIAN (v překladu „ELEKTRIKÁŘ“) do soutěže v rámci světové fotografické organizace Sony World Photography Awards.

Snímek je součástí série s názvem PSEUDOMNESIA: Fake Memories, na které Eldagsen pracuje od roku 2022. I když jsou snímky inspirovány fotografiemi z 40. let, jsou ve skutečnosti „falešnými vzpomínkami na minulost, která nikdy neexistovala a kterou nikdo nevyfotografoval“. Obrázky byly celkově protaženy službami poháněnými umělou inteligencí nejméně dvacetkrát a využity byly různé techniky, jako třeba inpainting.

Boris Eldagsen, který působí jako fotomediální umělec v Berlíně, využil své zkušenosti jako fotograf a režíroval proces tvorby, přičemž umělá inteligence byla pouze pomocníkem. Podle Eldagsena jeho dílo není fotografií a cílem přihlášení do soutěže bylo právě to, aby si organizátoři byli vědomi rozdílu mezi obrazy generovanými umělou inteligencí a skutečnými fotografiemi.

Nakonec Eldagsen odmítl převzít cenu, protože si myslí, že umělá inteligence a fotografie by neměly soutěžit ve stejné kategorii. Na vítězný snímek generovaný AI se můžete podívat níže.