Psaní vlastní knihy je většinou náročná práce. Musíte strávit dny psaním a následnou revizí textu i přípravou ilustrací. Možná na to ale dnes už stačí jen pár hodin a nástroj ChatGPT. Právě takovou formu tvorby knihy si vyzkoušel Brett Schickler, který se se svou zkušeností podělil s agenturou Reuters.

Jeho kniha „Malá moudrá veverka: Příběh spoření a investování“ je teď všem dostupná na obchodě Amazon Kindle, kde si jí můžete objednat v elektronické i papírové podobě. Nejde o žádné sáhodlouhé dramatické dílo, knížka je sbírkou příběhů o světě peněz pro děti. I veverka Sammy ale muže demonstrovat, jak jednoduché je dnes vlastní knihu publikovat.

Za Schicklera celou knihu napsala umělá inteligence z dílen OpenAI, ChatGPT, která palcové titulky tvořila už v prosinci, kdy se poprvé ukázala světu. Všechna její možná využití se ale ukazují až s odstupem času. Pro jeden příběh Shickler například žádal umělou inteligenci, aby „napsala příběh o tom, jak otec učil svého syna finanční gramotnosti.“ O zbytek už se postaralo ChatGPT.

Třicetistránková kniha autorovi od lednového vydání údajně vydělala méně než dva a půl tisíce korun, ani to ale není za pár hodin práce špatný výsledek. Ukazuje se tak, že si podobnou aktivitou lze vydělat. Shickler svou knihu navíc doplnil i ilustracemi, které za něj také vytvořila umělá inteligence. Na celé knize tak vlastně nenechal žádnou svou přímou práci.

Na obchodě Amazon Kindle je už teď více než 200 knih, které mají jako spoluautora či autora zmíněné ChatGPT, pravděpodobně je jich ale na obchodě ještě mnohem víc; autoři totiž nemusí využití umělé inteligence podle pravidel Amazonu přiznávat. A není pochyb, že počet takových knih bude i nadále růst.