Společnost Samsung oficiálně oznámila výstavbu nové továrny na čipy. Ta se bude nacházet v americkém státě Texas. Cena se odhaduje na závratných 17 miliard dolarů a továrna by měla nabídnout více než 2000 pracovních míst.

Nová továrna se bude stavět ve městě Taylor, které je severovýchodně od Austinu. Právě ve zmíněném Austinu už Samsung jednu továrnu má. Společnost uvedla, že jde o její největší investici v USA. V nové továrně bude vyrábět špičkové čipy, které se používají v chytrých mobilních telefonech a také pro aplikace využívající umělou inteligenci.

Zahájení výstavby je naplánováno na příští rok, přičemž výroba čipů by měla být zahájena v druhé polovině roku 2024, uvedl jihokorejský výrobce.

„S větší výrobní kapacitou budeme schopni lépe sloužit potřebám našich zákazníků a přispívat ke stabilitě globálního dodavatelského řetězce polovodičů,“ řekl Kim Ki-nam, místopředseda a generální ředitel divize Samsung Electronics Device Solutions Division.

Tento krok přichází v době, kdy administrativa amerického prezidenta Bidena tlačí na rozšíření americké výroby polovodičů. Texaská investice také ukazuje, proč je zvýšení výroby čipů těžké. Továrny jsou drahé, používají pokročilé nástroje, které mohou stát více než 150 milionů dolarů za kus, a jejich výstavba trvá roky.

Záznam místního TV kanálu ze včerejšího oznámení o výstavbě nové továrny Samsungu

Očekává se, že nová továrna ve městě Taylor bude sloužit jako pokročilé zařízení na výrobu čipů pro smluvní výrobní provoz Samsungu, který vyrábí polovodiče navržené jinými firmami. Samsung čelí rostoucí konkurenci v oblasti výroby čipů pro ostatní. TSMC dominuje takzvanému slévárenskému byznysu s 53% podílem na trhu, přičemž Samsung je vzdálenou dvojkou se 17 %, podle údajů za druhé čtvrtletí od TrendForce, průzkumníka trhu.

Americký senátor John Cornyn, texaský republikán, označil dohodu Samsungu za vítězství ve snaze zvýšit americkou výrobu polovodičů a snížit závislost na dodavatelích v Asii. „Narušení dodavatelského řetězce kvůli Covid-19 mnoho z nás probudilo,“ řekl. Pan Cornyn je spoluautorem federální legislativy, která poskytuje grantové financování.