Začátkem měsíce jsme vás informovali o tom, že Samsung zakázal svým zaměstnancům pro pracovní účely využívat generativní nástroje poháněné umělou inteligencí, protože se obává možných úniků dat. Šlo v podstatě o reakci na zjištění, že někteří pracovníci firmy předávali důvěrná data službě ChatGPT. Tato restrikce ale zdaleka neznamená, že se Samsung umělé inteligence štítí. Ba naopak.

Už podle dřívějšího zjištění agentury Bloomberg měl jihokorejský technologický gigant vyvíjet vlastní interní aplikace postavené právě na AI, které budou poskytovat podobné funkce jako v současnosti ChatGPT. Momentálně tuto skutečnost potvrzuje další zdroj, který přidává další podrobnosti.

Informace exkluzivně přináší server The Korea Economic Daily, který píše, že Samsung pracuje na alternativě pro ChatGPT z jihokorejskou společností Naver, která je v tamní krajině známá především pro vývoj vlastního vyhledávače. Nástroj poháněný umělou inteligencí, jenž bude dostupný pouze pro zaměstnance Samsungu, by měl údajně dorazit v říjnu letošního roku a své uživatele bude obsluhovat v korejštině.

Službu nejprve Samsung nasadí do divize Device Solutions, která se zabývá například vývojem čipů a displejů. Po testování se ale má rozšířit i dál, například do divize Device eXperience, jež zastřešuje smartphony a domácí spotřebiče.

Kooperace mezi těmito dvěma velikány technologického světa má zasáhnout také do vývoje čipů pro trénování umělé inteligence, které budou konkurovat firmě Nvidia, jež má na aktuálním trhu de facto monopol.